Το βάρος στην ανάπτυξη και στις θεσμικές αλλαγές έχει ρίξει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο ζενίθ.
Κορυφαίο στέλεχος των 53+ δήλωσε στο PolitisOnline, πως η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να συζητηθεί στο Συνέδριο, ενώ αρκετοί έχουν εκφράσει ενδοιασμούς για τη Συνταγματική αναθεώρηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά:
Μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης το σχέδιο της κυβέρνησης για τη “Δίκαιη Ανάπτυξη” της χώρας, όπως την ονομάζουν από το Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός θα στηρίξει την ομιλία του σε 3 άξονες. Στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην πορεία των μεγάλων έργων και στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της κυβέρνησης (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, κλπ).
Αυτό που επιθυμούν άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντικατοπτρίζεται, με το καλύτερο τρόπο, στα λόγια του Γιώργου Σταθάκη. “Θέλουμε να διαψεύσουμε την επιχειρηματολογία, πως όπου κυβερνά η δεξιά η ανάπτυξη επιταχύνεται και όπου κυβερνά η αριστερά η ανάπτυξη αναστέλλεται” είπε χτες ο υπουργός. Από το Μαξίμου θέλουν να αποδείξουν πως μια αριστερή κυβέρνηση είναι ικανή να φέρει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει, κυρίως, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, επικρατεί ικανοποίηση, διότι σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, το πρώτο πεντάμηνο του 2016 δημιουργήθηκαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Μέσα σε όλα αυτά, στην κυβέρνηση περιμένουν, πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει η πρώτη δόση από τον ESM, ύψους 7,5 δις ευρώ, με την οποία αναμένεται να καλυφθούν αρκετές τρύπες.
Τώρα, όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, όλο και περισσότερο κερδίζει πόντους η πρόταση του “3Α”, δηλαδή η απλή, άδολη, αναλογική. Αυτό γίνεται γιατί η τάση των 53+ δε σηκώνει κουβέντα για ένα εκλογικό σύστημα, που θα περιέχει bonus, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τη πρόταση Κουρουμπλή (bonus 27 εδρών υπό προϋποθέσεις). Κορυφαίο στέλεχος των 53+ δήλωσε στο PolitisOnline, πως τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται μετά από συλλογικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια, οι 53+ υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του εκλογικούς νόμου πρέπει να συζητηθεί στο Συνέδριο και όχι μόνο στην Πολιτική Γραμματεία ή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παρόλα αυτά, από το ρεπορτάζ βγαίνει ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει την ψήφιση του νόμου μέσα στο καλοκαίρι και για αυτό θα συγκαλέσει τις επόμενες μέρες στο Μαξίμου ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο για αυτό το θέμα.
Ακόμη, η τάση των 53+ είναι αντίθετη και στη συζήτηση για Συνταγματική αναθεώρηση αυτή τη στιγμή. Αυτο δε σημαίνει πως τα μέλη της διαφωνούν με την αναθεώρηση. Ίσα ίσα, τη στηρίζουν, ιδιαίτερα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αυτό που λένε, είναι πως σε αυτή τη χρονική περίοδο, στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι κυρίως η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, και πως οι αποφάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πρέπει να παρθούν “στο πόδι”‘ αλλά μετά από σοβαρή συζήτηση.
Τέλος, οι 53+ διαφωνούν και με την πρόταση του κ. Κουρουμπλή, για εκλογή του ΠτΔ από το λαό, κάτι που συνεπάγεται με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του. “Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του κοινοβουλίου του και όχι το αντίθετο” υποστηρίζουν πολλοί, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν ήταν ένα δημοκρατικό κόμμα το οποίο επιτρέπει και αναδεικνύει την πολυφωνία.