Σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να δημιουργεί νέες συγκρούσεις στη στη χθεσινή συνεδρίαση. Την ίδια ώρα, η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής αιτήθηκε ονομαστική ψηφοφορία.
Μιλώντας, χθες, στην Ολομέλεια, ο Yπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο «είναι συμβατό με μία στρατηγική ανάπτυξης», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση άλλαξε την στρατηγική που ίσχυε στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους που έδιναν οριζόντιες επιδοτήσεις σε όλους, καθώς έτσι «λίγοι θα έπαιρναν πολλά χρήματα».
Είπε ακόμη ότι «μόνο για φέτος είναι δεσμευμένοι πόροι ύψους 340 εκατ. ευρώ και συνολικά 3,6 δισ. ευρώ», ενώ πρόσθεσε πως «ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει να ιδωθεί σε συνάφεια με όλο το άλλο φάσμα των άλλων επενδυτικών εργαλείων, όπως για παράδειγμα το ΕΣΠΑ».
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε μία συγκυρία που κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί» καθώς «η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε και τους επόμενους μήνες οι τράπεζες θα πάρουν μία πολύ μεγάλη ανάσα». «Οι αρνητικές προβλέψεις και οι Κασσάνδρες των κακών μαντάτων θα διαψευστούν όπως και το 2015», εκτίμησε.
Ανέφερε τέλος ότι «το DNA της αριστεράς είναι διαφορετικό από της δεξιάς» και ότι «από κανένα ιστορικό δεδομένο δεν προκύπτει πως όταν είναι η Δεξιά στην εξουσία υπάρχει ανάπτυξη και όταν ανεβαίνει η Αριστερά μειώνεται».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις αφορούν στα εξής ζητήματα:
-Μειώνεται ακόμη περισσότερο το ελάχιστο ύψος του επενδυτικού σχεδίου για την ένταξη ΚΟΙνΣΕΠ στον νόμο και ορίζεται πλέον στις 50.000 ευρώ από 75.000 (αρχικά ήταν 100.000).
-Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των επενδυτικών σχεδίων, που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους, η 7ετία μετατρέπεται σε 5ετία με την εξής διαδικασία: το 1/7 των χρημάτων με το 50% της επένδυσης, άλλο 1/7 όταν υποβάλλεται το αίτημα για ολοκλήρωση του 100% της επένδυσης, ακόμη 1/7 όταν εγκρίνεται το 100% και μετά πλήρης αποπληρωμή εντός 4 ετών.
-Τέλος, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διατηρούν τα βιβλία Β’ κατηγορίας για επενδύσεις έως 300.000 ευρώ.