Οι #paraititheite, οι θεσμικές αλλαγές και οι δημοσκοπήσεις

Με την πρωτοβουλία των #paraititheite και με την προσπάθεια για βαθιές τομές στο πολιτικό κατεστημένο ασχολούνται άπαντες στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί και συγκρατημένη αισιοδοξία για τη χτεσινή δημοσκόπηση της Kapa Research.

Πιο αναλυτικά:

Στην Κουμουνδούρου δεν χάνουν ευκαιρία να αποδομήσουν πολιτικά το κίνημα των #paraititheite. Τη σκυτάλη τις τελευταίες μέρες έχουν πάρει υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος αφού υπερασπίστηκε το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, τόνισε πως όσοι πάνε στο Σύνταγμα την Τετάρτη «δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την κοινωνία, αλλά αντίθετα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως όλα τα κινήματα κατσαρόλας». Επίσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν και στη ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση, πως προσπαθεί να σταθεί πίσω από «σαχλές πρωτοβουλίες όπως αυτή του #paraititheite».

Από το ΣΥΡΙΖΑ λένε σε όλους του τόνους όπου σταθούν και όπου βρεθούν πως οι #paratitheite σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα αυθόρμητο κίνημα (όπως για παράδειγμα οι Αγανακτισμένοι). Αντίθετα, υποστηρίζουν πως πίσω από αυτό, κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες καθοδηγούμενες από τη ΝΔ και την ακροδεξιά.

Η κυβέρνηση έχει στρέψει όλο το ενδιαφέρον της και την προσοχή της στον εκλογικό νόμο και στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πάει στο συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο με ένα ψηφισμένο εκλογικό νόμο και με μία πρόταση για τη Συνταγματική αναθεώρηση που να κάνουν γκελ στη βάση του κόμματος, ώστε να κυλήσει το συνέδριο όσο πιο ομαλά γίνεται.

Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση για τη δημοσκόπηση της Kapa Research, που δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής. Αυτό που λένε είναι, ότι η δημοσκοπική ισχύ που κέρδισε η ΝΔ μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη σιγά σιγά εξαντλείται. Αυτό το δείχνει η μείωση της ψαλίδας στην πρόθεση ψήφου (20,8% για τη ΝΔ και 17,3% για το ΣΥΡΙΖΑ). Μείωση που οφείλεται και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την κυβέρνηση.

Τέλος, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι κατά των πρόωρων εκλογών. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η προσπάθεια της ΝΔ να ρίξει την κυβέρνηση με καμπάνιες τύπου #fygete και #paraititheite έχει αποτύχει. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείτε στα «όρια της γραφικότητας» όταν ζητάει συνεχώς εκλογές