Science Fiction/Double Feature

“Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η επόμενη χρονιά θα φέρει τη λαϊκή κυριαρχία την αλλαγή στην εξουσία και την αξιοπρέπεια […] Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη οικονομική κρίση αλλά θα θα το κάνουμε με το κεφάλι ψηλά. Εμείς τις δεσμεύσεις μας θα τις κάνουμε πράξη.”

Ο Αλέξης Τσίπρας κινείται πια σε λογική προεκλογικής εκστρατείας, όπως καταλαβαίνει κανείς από πληθώρα δηλώσεών του τις τελευταίες μέρες. Και λογικό, δεν διαφαίνεται άλλωστε αυτή τη στιγμή ο τρόπος με τον οποίο οι πρόωρες εκλογές θα αποφευχθούν. Κι ενώ ακούγονται διάφορες εκκλήσεις για συναίνεση, παραμένουν – από την πλευρά της κυβέρνησης τουλάχιστον – ως επί το πλείστον σε επίπεδο θεωρητικό.

Η συναίνεση έχει πιθανότητες μόνο αν δώσεις κάτι στην πλευρά με την οποία επιδιώκεις να συμβιβαστείς. Και ας πούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο αδιάλλακτος που δεν έχει νόημα καν να το προσπαθήσεις: υπάρχουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ, ακόμα κι οι ΑΝΕΛ αν αλλάξει η παρούσα δυναμική, που θα μπορούσαν τελικά να στηρίξουν εκλογή προέδρου από τη Βουλή αυτή αν τους δώσεις κάτι.

Συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου; Εκλογές μες το 2015; Κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλο Πρωθυπουργό; Κάτι. Πρέπει βέβαια η συναίνεση να είναι κάτι που τελικά θέλεις, γιατί αν έχεις ήδη βάλει πλώρη για εκλογές, όλες οι περίφημες “διεργασίες” για τις οποίες ακούμε αυτές τις μέρες είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.