Το σχέδιο της επόμενης μέρας της κυβέρνησης

Ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθιέρωση της απλής αναλογικής και έντονο νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο σχεδιάζει η κυβέρνηση μεταξύ άλλων για τους επόμενους μήνες. Η αντιπολίτευση μιλάει για αλλαγή ατζέντας, άλλοι μιλούν για αλλαγή επικοινωνιακής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για “φυγή προς τα εμπρός μέσα από θεσμικές αλλαγές”. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θα προσπαθήσει να κάνει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου βίου, αλλά και του κράτους γενικότερα. Αυτό θα γίνει με την ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας, δηλαδή με την ενίσχυση του θεσμού του δημοψηφίσματος. Η πιο τρανή απόδειξη αυτού, είναι τα λεγόμενα της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασιλη, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική αναθεώρηση.
Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί και θα συζητηθεί ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα καθιερώνει την απλή αναλογική και την κατάργηση του bonus των 50 εδρών. Για να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές χρειάζεται τα 2/3 των ψήφων της Βουλής, δηλαδή 200 ψήφους, κάτι που σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ψάξει για συνεργασίες και συναίνεση με τα υπόλοιπα κόμματα. Πάντως μέχρι στιγμής η ηγεσία της ΝΔ δεν φαίνεται πρόθυμη να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.
Στην κυβέρνηση βλέπουν ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι. Εκτός από το νέο αναπτυξιακό νόμο, θα έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια για το ηλεκτρονικό χρήμα και για την πάταξη του λαθρεμπορίου, θα περιμένουμε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ θα αρχίσει η συζήτηση για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους βουλευτές του ενίσχυση του νομοθετικόυ τους έργου, κάτι που εκτός των άλλων, σταματάει τα σενάρια περί ανασχηματισμού.
Σε αυτή τη προσπάθεια επιτάχυνσης και προβολής του κυβερνητικού έργου συμμετέχει και η Κουμουνδούρου. Η εξόρμηση στελεχών του κόμματος σε όλη την Ελλάδα έχει ξεκινήσει, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα φυλλάδιο, το οποίο παρουσιάζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μέχρι στιγμής. Σε αυτό προβάλλεται κυρίως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία ενός κοινωνικού κράτος, μέσω της επιδότησης ενοικίου, την παροχή ρεύματος και νερού και της παροχής σχολικού κολατσιού στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, γίνονται αναφορές για τους ελέγχους των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, για το σύμφωνο συμβίωσης.
Δείτε όλο το φυλλάδιο εδώ: gyrizoume_selida_syriza