Κρίσιμο EuroWorking Group: Οι τρεις εκκρεμότητες για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

Λίγες ώρες μένουν μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group και τη θετική αξιολόγηση από από τους τεχνοκράτες των κρατών-μελών (EWG), ώστε να δοθεί το “πράσινο φως” στην κυβέρνηση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων πάντως τα ¾ θα επιστρέψουν άμεσα στους δανειστές για πληρωμές σε ΕΚΤ, ΔΝΤ, τόκους κλπ).

Η κυβέρνηση ψήφισε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή πέντε τροπολογίες, ωστόσο απομένουν τουλάχιστον τρεις ακόμα εκκρεμότητες που οι δανειστές επιθυμούν να διευθετηθούν άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά προαπαιτούμενα που δεν είχαν μέχρι χθες ικανοποιηθεί και ίσως δυσκολέψουν τη σημερινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών είναι τα εξής:

1.Η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό.

2.Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν για τις 2ο Ιουνίου, αλλά επιχειρείται να επιταχυνθεί ώστε να ξεκαθαριστούν οι όροι της επένδυσης. Η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου. Οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς το φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους.

3.Η μεταβίβαση του υπόλοιπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Το EuroWorking Group συνεδριάζει σήμερα στις 3 μ.μ. με τηλεδιάσκεψη. Το γενικό κλίμα είναι πως αν, όχι σήμερα, μία από τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί τελικά το “πράσινο φως”.

Εφόσον δοθεί το τελικό ναι από το EuroWorking Group, η εκταμίευση αναμένεται να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας και στη συνέχει να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.