"Έρχεται η εποχή της δίκαιης ανάπτυξης - Είναι καιρός οι Έλληνες να νιώσουν προστατευμένοι"

Απολογισμό της διαπραγμάτευσης έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ αφού αναφέρθηκε στην αξιολόγηση και το χρέος, έδωσε έμφαση στην κοινωνική προστασία αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τη χώρα.

Κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ολοκληρώθηκε χωρίς να κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις τονίζοντας ότι “δεν πήγαμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές του Σεπτεμβρίου”.

Αναφορικά με την εκταμίευση των 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ είπε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις ενώ για τον “κόφτη” τόνισε ότι θα αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο την περίοδο 2020- 2060.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης. Αυτά έχουν ένα όριο την πραγματικότητα και αυτή ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore, που ανέδειξε το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ”, είπε.

“Η κοινωνία κουρασμένη από έξι χρόνια λιτότητας αναζητά ηρεμία διέξοδο και προοπτική” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος ανοίγεται για πρώτη φορά αυτή η δυνατότητα. Έκανε μάλιστα λόγο για εποχή δίκαιης ανάπτυξης και τόνισε ότι “διαρκώς η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στην καθημερινότητα των πολιτών”.

Προτεραιότητες της Κυβέρνησης είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η κοινωνική προστασία, η αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και η δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών, αλλά και των πλεονασμάτων. “Καθήκον μας να νιώσουν οι Έλληνες προστατευμένοι πρώτη φορά μετά από χρόνια”, δήλωσε.

Κάνοντας απολογισμό επισήμανε καταρχήν ότι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις νέες τηλεοπτικές άδειες και πως το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα έχει διαμορφωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, που ήδη έχει κατατεθεί, αλλά και στα νομοσχέδια που θα έλθουν το επόμενο διάστημα (για τις δημόσιες συμβάσεις, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοόλ, για την οικειοθελή αποκάλυψη δηλαδή την τελευταία ευκαιρία όσοι απέκρυψαν έσοδα να τα δηλώσουν, για το ενιαίο σύστημα αδειοδότησης δημόσιων έργων. Είπε μάλιστα χαριτολογώντας ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που επίκεινται ενδεχομένως να δυσαρεστήσουν τους κυβερνητικούς βουλευτές, γιατί η βουλή δε θα κλείσει το καλοκαίρι παρά μόνο λίγες ημέρες τον Αύγουστο.

Αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία για την τουριστική περίοδο, το σωστό σχεδιασμό και του επόμενου ΕΣΠΑ, τα στοχευμένα προγράμματα για ανέργους οκτάμηνης διάρκειας ώστε μετά να έχουν δικαίωμα για επίδομα ανεργίας. Δήλωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, όπου παραδέχθηκε ότι “τα αποτελέσματα μας πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά”.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην παραδοχή ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
“Αδιαφορήστε για τις επιθέσεις που δέχεστε κάτω από τη ζώνη. Δε μας αφορούν οι κραυγές και η λάσπη”, είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στους Υπουργούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση και στις κινήσεις για προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας ότι το πλαίσιο για τις επενδύσεις μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο δίνει σημαντικά κίνητρα με κορυφαίο αυτό του σταθερού φορολογικού συντελεστή.

Ο κ.Τσίπρας σχολίασε επίσης ότι το μήνυμα που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πουτιν από την Αθήνα ήταν σημαντικό και είπε ότι αναμένει ανάλογο μήνυμα και από το Γάλλο Πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς που βρίσκεται στην Ελλάδα και θα συναντηθεί μαζί του αύριο.

Προανήγγειλε μάλιστα την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου.

“Οι προκλήσεις και οι ευθύνες είναι μεγάλες, αλλά όλοι μας έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό και οφείλουμε να είμαστε αντάξιοι όσων μας εμπιστεύθηκαν. Να διορθώσουμε παραλείψεις δικές μας και ζητήματα συντονισμού ανάμεσα σε υπουργεία και υπηρεσίες”, είπε στους Υπουργούς.

“Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και σας ζητώ να σηκώσετε τα μανίκια και να δουλέψετε το επόμενο διάστημα, αδιαφορώντας για τις επιθέσεις που δέχεστε κάτω από τη ζώνη. Δε μας αφορούν οι κραυγές, η λάσπη και οι λαϊκίστικες κορώνες, όσων ομνύουν κατά του λαϊκισμού, αλλά είναι οι μεγαλύτεροι λαϊκιστές. Τα μάτια μας πρέπει να είναι στραμμένα στο μέλλον”, πρόσθεσε.