Bloomberg: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις, όχι περισσότερα κεφάλαια και λιτότητα

Αμφίβολη εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg ότι είναι η προοπτική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας της Τετάρτης.

Μια εκλογή που ο Αντώνης Σαμαράς θα χρησιμοποιούσε ως εντολή για να συνεχίσει, όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα μέτρα οικονομικής λιτότητας και ν’ αποφύγει το ενδεχόμενο χρεωκοπίας. Παρά το ότι η οδός αυτή είναι η υπεύθυνη οδός, είναι εύκολο στον καθένα, σημειώνεται στο άρθρο, να καταλάβει γιατί δεν την θέλουν οι περισσότεροι Έλληνες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέλεξε να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δίνοντάς της χροιά έγκρισης της ακολουθούμενης πολιτικής. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ήταν σαν να προκαλούσε τους βουλευτές να απορρίψουν τον υποψήφιο που πρότεινε, τον Σταύρο Δήμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές τις οποίες φαίνεται ότι θα κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία το άρθρο χαρακτηρίζει «αντιμνημονιακή και νεομαρξιστική».

Το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκονται πλέον τόσο οι βουλευτές όσο και ο ελληνικός λαός, σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι καινούργιο. Η χώρα το έχει ζήσει και στο παρελθόν αρκετές φορές, αν και κάθε φορά οι συνθήκες είναι κάπως διαφορετικές.

Σήμερα, μετά από έξι χρόνια λιτότητας που επιβλήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, η χώρα έχει εξαντληθεί, υπογραμμίζει το άρθρο, αναφέροντας ότι έχει σημειωθεί συρρίκνωση της παραγωγής, όπως και των πραγματικών μισθών κατά το ένα πέμπτο. Ακόμη και το ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης δεν αλλάζει το ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες παραμένει στην ανεργία και εξ αυτών το 70% είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Το Bloomberg σημειώνει ότι σίγουρα η Ελλάδα στο παρελθόν ζούσε πέρα από τις δυνάμεις της. Πλέον, όμως, εκτός από τα νούμερα υπάρχει και ο αντίκτυπος της λιτότητας στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Μια καθημερινότητα που για τον απλό Έλληνα σημαίνει ότι βρέθηκε χωρίς επαρκή περίθαλψη, αφού μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες στον τομέα της υγείας κατά ένα τέταρτο και κατά το ήμισυ στον τομέα της ψυχικής υγείας. Σημαίνει ότι αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά 45%. Σημαίνει ότι δεκαπλασιάστηκαν οι μολύνσεις με HIV, καθώς μειώθηκαν τα προγράμματα παροχής βελόνων και προφυλακτικών, ενώ επανεμφανίστηκε η ελονοσία μετά από 40 χρόνια πλήρους εξαφάνισης λόγω της μείωσης των προγραμμάτων ψεκασμών.

Κατά το άρθρο, ολοένα περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στη χώρα υπόσχονται, ουσιαστικά, διάφορες άλλες παραλλαγές της ίδιας πολιτικής λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να αυξήσει τις δαπάνες, να αντιστρέψει τις περικοπές στον προϋπολογισμό, να παράσχει δωρεάν ρεύμα, και παράλληλα με κάποιον τρόπο να αποφύγει μια επίσημη χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή.

Επίσης, διατείνεται ότι θα διαπραγματευτεί με τους πιστωτές αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και χρηματοδότηση αύξησης των δαπανών.

Φυσικά, αυτό είναι τρελό, εκτός από το κομμάτι της αναδιάρθρωσης, που είναι και αυτό ακριβώς που θα πρέπει να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας, υπογραμμίζει το Bloomberg. Tο πρακτορείο τονίζει ότι η διαμάχη όσον αφορά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους επανέρχεται στο προσκήνιο γιατί η ΕΕ και ειδικότερα η Γερμανία αρνούνται να κάνουν κάτι τέτοιο, ακόμη κα αν πρόκειται για μέρος του χρέους. Και αυτό παρά το ότι πληθώρα οικονομολόγων υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της, που πλέον προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ.

Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει κάποια ελάφρυνση του χρέους, από τους ιδιώτες πιστωτές, και σε αυτό πρέπει να προστεθούν και τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν ως δάνεια διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Το πρακτορείο, όμως, σημειώνει ότι το πρόγραμμα διάσωσης εξασφάλισε επίσης τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες που δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα.

Όσο δεν τίθεται επί τάπητος η προοπτική μείωσης του ελληνικού χρέους τόσο αυτό θα μεταφράζεται σε ατελείωτα χρόνια λιτότητας στο διηνεκές. Και αυτή η προοπτική χαρακτηρίζεται από το Bloomberg «πολιτικό δηλητήριο» που θα στοιχειώνει τη ζωή της χώρας επ’ άπειρον όσο δεν λύνεται. Γι αυτό το λόγο, εκτιμά το πρακτορείο, η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα ήταν καλή μόνο για την ευρωζώνη, αλλά παράλληλα θα διαμοίραζε με δίκαιο τρόπο το βάρος.

Κατά το Bloomberg στην παρούσα φάση η τρόικα θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα προβλέπει ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να γίνει η ελληνική οικονομία βιώσιμη και δεν θα δίνει περισσότερα κεφάλαια με αντάλλαγμα περισσότερη λιτότητα. «Ο Σαμαράς έχει μείνει πίσω σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαλύσει αυτές που έχουν ήδη επιτευχθεί, στο κυνήγι του για μια αδύνατη αριστερή ουτοπία» εκτιμά το πρακτορείο.

Και προχωρά περισσότερο λέγοντας ότι ο ίδιος ο Σαμαράς γνωρίζει τι πάει να πει να είσαι ανεύθυνος παράγοντας στη χώρα του, καθώς θυμίζει ότι πριν γίνει πρωθυπουργός, ήταν αντίθετος στο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο διαπραγματευόταν η Ελλάδα το 2010, το οποίο κατά το άρθρο ήταν απαραίτητο για να μειωθούν τα τεράστια χρέη που είχε συσσωρεύσει το δικό του το κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, την τελευταία φορά που βρέθηκε στην εξουσία. Και ήταν οι κακοί υπολογισμοί του ίδιου του Σαμαρά καθώς και ο αυξανόμενος λαϊκισμός του που οδήγησαν στο πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Το Bloomberg καταλήγει ότι το πολιτικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα σχετίζεται με το ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει πλέον να πιέζει τους Έλληνες να πληρώνουν για να μειωθούν τα χρέη τους με την επιβολή περισσότερων περικοπών στον προϋπολογισμό. Και όχι κάποιου είδους αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και στον εξτρεμισμό, όπως το θέτουν διάφοροι παράγοντες και χαρακτηριστικότερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και προειδοποιεί ότι όποιος και αν ανέβει στην εξουσία δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί περισσότερες πολιτικές λιτότητας.