Τα μηνύματα του Μ. Βαλς πριν από την άφιξή του στην Αθήνα

«Επιθυμούσαμε ένθερμα» την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, την οποία «και εμείς στηρίξαμε σθεναρά» σημείωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στον Αλέξη Τσίπρα», προσέθεσε ο Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή”, στην οποία επιβεβαίωσε ότι, το Παρίσι θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός φτάνει στην Αθήνα στις 18:00 σήμερα το απόγευμα και αφού καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η συνάντησή του Μανουέλ Βαλς με τον Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά από την κατ’ιδίαν συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βαλς, η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου, ήταν σημαντική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Η θέση της Ελλάδας είναι στους κόλπους της ΕΕ και του ευρώ» τονίζει και προσθέτει ότι «αισθανόμαστε επίσης ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη με τους ευρωπαίους εταίρους».

Παράλληλα, ο κ. Βαλς αναφέρει πως η κυβέρνησή του παροτρύνει τις γαλλικές επιχειρήσεις να εξετάσουν τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, καταγράφοντας ως πεδία πιθανού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Ο ίδιος τάσσεται επίσης, υπέρ μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης στο ζήτημα του Προσφυγικού, ενώ ζητεί από την Τουρκία να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, αναφέρεται ότι «η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται λίγες μόνον ημέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει στη διάθεση της Ελλάδος μία νέα δόση χρηματοδοτικής συνδρομής, θα αποτελέσει ευκαιρία κατάδειξης για άλλη μια φορά της στήριξης που παρέχει η Γαλλία στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και στη σταθεροποίηση της θέσης της χώρας στην Ευρωζώνη».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συζητήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία θα δώσουν την «ευκαιρία χάραξης νέων προοπτικών στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος», ενώ οι δύο Πρωθυπουργοί θα υπογράψουν έναν «οδικό χάρτη» με τη λειτουργική απεικόνιση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.