"Παναγιά βοήθα" αν δεν τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Ο καταμερισμός των προσφύγων και μεταναστών θα γίνει σε όλη την Ελλάδα, βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων, διαμήνυσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές, στο πρότυπο του Ελαιώνα, και οι περισσότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας θα διαλυθούν το Σεπτέμβρη.

Μετά την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, προτεραιότητα είναι η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από το Ελληνικό, μόλις δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόσθεσε πως “οι διαδικασίες ασύλου προχωρούν, σε σχέση με το πού ήμασταν”, λέγοντας πως “κάθε μέρα εξετάζονται 50 περιπτώσεις και από τις 6 Ιουνίου συνεργεία θα επισκέπτονται όλες τις δομές για το άσυλο.”

Αναφερόμενος στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως ως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν διαμορφωθεί 800 θέσεις για να τους υποδεχτούν.

“Πρέπει να είμαστε λογικοί στο τι ταχύτητες μπορούμε να αναπτύξουμε”, σχολίασε ο κ. Μουζάλας και δήλωσε ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές με τους ρυθμούς που προχωρούν τα ζητήματα στο προσφυγικό θέμα, προσθέτοντας πως μέχρι πέρσι η Ελλάδα δεν είχε καθόλου δομές και ξαφνικά μέσα σε 2,5 μήνες έπρεπε να διαχειριστεί 55.000-60.000 πρόσφυγες, όταν έκλεισαν τα σύνορα.

Ο κ. Μουζάλας εστίασε και στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, σημειώνοντας πως η επιτυχία της αποτελεί προαπαιτούμενο για αίσια έκβαση του προσφυγικού και δήλωσε: “Εμείς κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, το ίδιο μένει στην Ε.Ε. και την Τουρκία”. Στο ενδεχδόμενο να μην τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκία ο κ. Μουζάλας σχολιάσει με νόημα «Παναγιά βοήθα».