Πούτιν σε Παυλόπουλο: Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Με εξαιρετική χαρά σας υποδέχομαι ως Πρόεδρο και ηγέτη της Ρωσίας. Η επίσκεψη σας στην Ελλάδα γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για όλη την Ευρώπη”, είπε απευθυνόμενος στον Βλάντιμιρ Πούτιν ο κ. Παυλόπουλος.

Η καθοριστική εμβέλεια της Ρωσίας μου επιβάλλει δύο επισημάνσεις για τις προεκτάσεις της επίσκεψής σας, χωρίς να υποτιμώ τις προεκτάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών που θα συζητήσετε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η πρώτη επισήμανση είναι ότι η επίσκεψή σας πραγματοποιείται κατά το έτος Ρωσίας Ελλάδας και θα κορυφωθεί αύριο στο Άγιος Όρος, λίκνο και κοιτίδα της ορθοδοξίας. Οι αρχές της ορθοδοξίας πρέπει να εμπνέουν τους ηγέτες.

Η δεύτερη είναι ότι θέλω να επισημάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό:

να μπει τέλος στο πόλεμο κυρίως στην Συρία. Μόνο αν υπάρχει τέλος του πολέμου μπορεί να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα. Επίσης να αντιμετωπίσουμε την ισλαμική τρομοκρατία και τον ΙSIS.

Κύριε πρόεδρε καλωσορίσατε, η επίσκεψή σας είναι επιστέγασμα και κορύφωση της ειλικρινούς και διαχρονικής φιλίας μεταξύ των δύο λαών και κρατών”.

Από την πλευρά του ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε ότι είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας την εντυπωσιακή αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα .

Όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς που σχετίζονται με την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια, υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό «να συζητήσουμε και να ψάξουμε λύσεις σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία την έχουμε εδώ στην Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές σχέσεις».

«Στην επίσκεψη σας μιλήσαμε για το έτος Ρωσίας – Ελλάδας και μπορούμε να δούμε πώς προχωρούν οι εκδηλώσεις. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας. Είμαι ευγνώμων σε σας στην Εκκλησία, το Πατριαρχείο που υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Άγιο Όρος όπου 1.000 χρόνια βρίσκονται Ρώσοι μοναχοί» σημείωσε.

Προανήγγειλε ότι θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών σχέσεων. «Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Κατά τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε 523% και θα προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε για όλες τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα υλοποίησης» σημείωσε.