Τσίπρας προς Πούτιν: Η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων είναι στρατηγική μας επιλογή

Ολοκληρώθηκε η κατ΄ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ αυτή την ώρα παρατίθεται το γεύμα εργασίας. Στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η συνάντησή τους κράτησε για 1 ώρα και 45 λεπτά ενώ είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει για μόλις μισή ώρα.

Κατά την υποδοχή του Ρώσου Προέδρου  από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε:

Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας και την ισχυρή βούληση μας αυτές οι σχέσεις να αναβαθμιστούν είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός είναι στρατηγική μας επιλογή η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι πρέπει να εξελίξουμε τα καλά συνθήματα που έχουν οι δυο λαοί μας σε απτά οικονομικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε αμοιβαίες επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές.

Νωρίτερα προηγήθηκαν οι συνομιλίες του Ρώσου Προέδρου με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έφθασε με μία ώρα καθυστέρηση στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”καθώς η προσγείωση αναμενόταν για τις 15:30 το μεσημέρι ωστόσο αυτή πραγματοποιήθηκε στις 16:45. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου σε χώρα της Ε.Ε. σε διάστημα ενός έτους.

Τον Ρώσο πολιτικό, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

tsipras poutin

poutin paulop

H στιγμή της άφιξης του αεροσκάφους του κ. Πούτιν

“Αστακός το κέντρο της Αθήνας”

Την αφορμή έδωσε το αυριανό “προσκύνημα” του Ρώσου ηγέτη στο Άγιον Όρος, καθώς φέτος συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στην αθωνική πολιτεία.

Η προσοχή, βεβαίως, στρέφεται στην οικονομική διπλωματία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, με το χθεσινό του άρθρο στην “Καθημερινή” δεν έκρυψε το έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της Ρωσίας στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ) και για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, παρά τη στήριξη της Αθήνας στον αγωγό ΤΑΡ.

Ενδιαφέρον που απέκτησε άλλες διαστάσεις μετά το πάγωμα των ευρω-ρωσικών σχέσεων (σ.σ. λόγω της Ουκρανίας) και του μπλοκαρίσματος από την Κομισιόν (όπως ο ίδιος αναφέρει) του “νότιου αγωγού” που προωθούσε (και προωθεί) η Gazprom.

Μάλιστα λέγεται ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για συνεργασία και στον αμυντικό τομέα, κυρίως σε ρωσικά αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα.

“Η θέση μας στον χάρτη δεν αλλάζει”

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναδείξει το “πολυδιάστατο” της πολιτικής της εξαιτίας (και) της γεωστρατηγικής της θέσης: “Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια άλλαξαν πολλά αλλά όχι τη θέση της χώρας στον χάρτη”, αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, παρότι οι απαντήσεις για τον ρόλο της ως μέλους της Ε.Ε. “δόθηκαν τελεσίδικα το περσινό ‘άγριο’ καλοκαίρι”. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα-Πούτιν θα επικεντρωθεί:

-Στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (δηλαδή στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων και στην προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, στην ενέργεια και στον τουρισμό).

-Στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

-Στη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ποιό είναι το πρόγραμμα του Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από εννέα υπουργούς και πολυμελή επιχειρηματική αποστολή ανάμεσα στους οποίους θα παρίστανται οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, που θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα. Αμέσως μετά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και για διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι κύριοι Τσίπρας και Πούτιν στο Μαξίμου (5 μ.μ.), οι δύο πλευρές θα υπογράψουν τις εξής διακηρύξεις και συμφωνίες:

-Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

-Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σ.σ. σχετικά με οικονομική συνεργασία).

-Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για Επιστήμη-Τεχνολογία, Τουρισμό, Μετεωρολογία.

-Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων:
– Enterprise Greece – Invest in Russia

– ΕΛΠΕ – Rosneft

– Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων

– Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Στις 6.30 το απόγευμα θα παρατεθεί γεύμα εργασίας (σ.σ. στο Μέγαρο Μαξίμου) και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κ.κ. Πούτιν και Τσίπρα.

Στις 7.25 ο Ρώσος Πρόεδρος θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό.

Το βράδυ θα παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου από το πρωί της Πέμπτης έχουν αποκλειστεί ολόκληρες περιοχές από την Αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας.

Το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Άγιον Όρος. Στην Ιερά Κοινότητα (σ.σ. η οποία έχει γίνει φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας) θα παραμείνει περί τις πέντε ώρες. Η επίσκεψη στο Άγιον Όρος θα αρχίσει με δοξολογία στις Καρυές και εν συνεχεία ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι).

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Toν Βλάντιμιρ Πούτιν θα συνοδεύουν 70 κομάντο της Προεδρικής Φρουράς της Ρωσίας με μαύρα κοστούμια. Πρόκειται για άνδρες που έχουν εκπαιδευτεί στην ελίτ των ειδικών δυνάμεων, δηλαδή στη φημισμένη Σπετσνάζ, τα μέλη της οποίας ο αστικός μύθος περιγράφει ως «υπερανθρώπους».

Κυκλοφοριακές ρθυμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, λόγω της επίσκεψης του ρώσου Προέδρου, από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν κατά περίπτωση κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές. Για το λόγο ατό παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Εν τω μεταξύ, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν ο Ρώσος πρόεδρος και η συνοδεία του, από το αεροδρόμιο μέχρι την Ηρώδου Αττικού.