Αύριο η επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα

Με τη συνοδεία 9 Υπουργών, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φθάνει στην Ελλάδα στις 15:30 το μεσημέρι αύριο Παρασκευή. Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχτεί ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος.

Στη συνέχεια ο Πούτιν θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για περίπου μισή ώρα.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ εκεί στις 18.30 το απόγευμα θα του παρατεθεί γεύμα εργασίας και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κκ. Πούτιν και Τσίπρα.

Στις 19.25 ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό. Το βράδυ θα παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι όπου από το πρωί της Πέμπτης έχουν αποκλειστεί ολόκληρες περιοχές από την Αστυνομία και από δυνάμεις ασφαλείας.

Το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Άγιο Όρος. Στην Ιερά Κοινότητα (η οποία έχει γίνει φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας) θα παραμείνει περί τις πέντε ώρες. Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα αρχίσει με δοξολογία στις Καρυές και εν συνεχεία ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι).

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους .

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.