Στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς – Εναλλακτικές λύσεις αναμένουν μετά την πρώτη ψηφοφορία οι ευρωπαίοι εταίροι
Για τις εξελίξεις αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται όσον αφορά στην προεδρική εκλογή αλλά και όσον αφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ενημερώσει τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης θα συμμετάσχει στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ένωσης για το 2014.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, και ιδιαίτερα μετά την μάλλον απογοητευτική, όσον αφορά στους κυβερνητικούς στόχους, πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πηγές που πρόσκεινται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέρρεαν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι έχει επεξεργαστεί σειρά εναλλακτικών κινήσεων κατά τη διάρκεια της πορείας προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τις οποίες οι Βρυξέλλες φέρονται να θέλουν, πλέον, να ακούσουν πιο συγκεκριμένα και να τις δουν να υλοποιούνται.
Άλλωστε, το ενδεχόμενο χορήγησης μιας νέας παράτασης στην δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει όλος ο απαραίτητος χρόνος να σταθεροποιηθεί πολιτικά η χώρα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να συμφωνηθεί η υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή αυξημένης επιτήρησης – ECCL, είναι κάτι που δεν έχει αποκλειστεί από τις Βρυξέλλες. Έστω και αν σε τεχνικό επίπεδο διαμηνύεται ότι τα περιθώρια παραμένουν πάντα ασφυκτικά.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με πηγές, να έχει ήδη συζητήσει με ορισμένους Ευρωπαίους ομολόγους του το σκεπτικό του και τους λόγους που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση στις συγκεκριμένες επιλογές. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει, τόσο κατά τη Σύνοδο Κορυφής όσο και κατά τη Σύνοδο, πριν το μεσημέρι της Πέμπτης, των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ, να εκμαιεύσει ορισμένες δηλώσεις στήριξης.
Η επίτευξη του στόχου αυτού, πάντως, εκτιμάται ότι δεν είναι και τόσο σίγουρη, τόσο γιατί προηγούμενες δηλώσεις στήριξης προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εντός Ελλάδας και εικάζεται ότι μπορεί να λειτούργησαν τελικά και στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επεδίωκαν, δηλαδή υπέρ της αντιπολίτευσης, όσο και γιατί αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες της Ευρώπης δεν έκρυβαν ότι η τακτική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίσπευση της προεδρικής εκλογής με αβέβαιο το αποτέλεσμά της, δεν τους βρίσκει σύμφωνους.
Εκτός των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στη σύνοδο θα συζητηθούν το θέμα της Ουκρανίας αλλά και το σχέδιο επενδύσεων που προτείνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ύψους 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ταχθεί υπέρ του σχεδίου αποβλέποντας σε ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Γαλλίας της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Εμμανουέλ Μακρόν προανήγγιλε ότι θα ζητήσει «αλλαγή μακροπρόθεσμης οικονομικής πολιτικής» από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι το «πακέτο Γιούνκερ δεν αρκεί».
Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο σύμβουλός του Σταύρος Παπασταύρου.