Κουβέλης για Τσίπρα: "Η χώρα μπορεί να οδεύσει στην έξοδο από την κρίση"

“Δεν θεωρώ ότι είναι ζήτημα αιχμής η δημιουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων”τόνισε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, στο “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, υποστήριξε πως “όσο επαχθή μέτρα και αν περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, υπάρχουν περιθώρια να αντιρροπηθούν και να οδεύσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση”.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κουβέλης, εξέφρασε την άποψή του ότι το διακύβευμα σήμερα είναι “εάν η χώρα θα συνεχίσει ή δεν θα συνεχίσει την πορεία της μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και στην Ευρωζώνη”.

“Στο πλαίσιο αυτό”, είπε πως “στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί σήμερα δύο πολιτικοί πόλοι, ο νεοφιλελεύθερος και αυτός της ευρύτερης Κεντροαριστεράς”.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στο θέμα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “δεν είναι ζήτημα αιχμής αφού δεν τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας, από τη στιγμή που η πλειονότητα των μελών του ΔΣ θα είναι Έλληνες και το 50% των εσόδων δεν θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους”.

Παράλληλα, απαντώντας έμμεσα σε όσους αναφέρουν “με αοριστία και ασάφεια ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα”, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι “οι όποιες δημόσιες δαπάνες που έπρεπε να περικοπούν έχουν ήδη περικοπεί” και υπενθύμισε ότι “η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σχετικά με τον απασχολούμενο κόσμο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα”. Μάλιστα, ανέφερε ότι “πίσω από αυτόν τον ασαφή και αόριστο μεταρρυθμιστικό λόγο, που διατυπώνεται από ορισμένους για τη δημόσια διοίκηση, κρύβεται η λογική των οριζόντιων περικοπών των αμοιβών και οι απολύσεις”, σημειώνοντας ότι “όσοι μιλάνε για περικοπή των δαπανών είναι πάρα πολύ χρήσιμο να καταθέσουν πολύ συγκεκριμένα την πρότασή τους”.

Στο τέλος, ο κ. Κουβέλης κατέληξε με τις δηλώσεις του κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση, “διαφωνούσαμε για σειρά από μέτρα, τα οποία, πολλά απ’ αυτά, μεθοδεύονταν και σχεδιάζονταν πίσω από την πλάτη μας. Ποιος μας είχε ρωτήσει αν θέλαμε τη μικρή και τη μεγάλη ΔΕΗ; Ποιος μας είχε ενημερώσει αν είχε φτάσει η λίστα Μπόργιανς στην Ελλάδα;”.