Στην Ολομέλεια η "μάχη" για το πολυνομοσχέδιο

Σε πολύ υψηλούς τόνους και σε κλίμα οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Το πολυνομοσχέδιο θα τεθεί το απόγευμα της Κυριακής σε ψηφοφορία, ώστε να το «πάρει» μαζί του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης 24 Μαΐου.

Όπως διαφάνηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, όπου κυριάρχησαν λεκτικές αντιπαραθέσεις και οξείες συγκρούσεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ήδη λάβει «θέσεις μάχης».

Σε επίπεδο αρχηγών, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συγκρουστούν σφοδρά, με τη μεταξύ τους μάχη να επικεντρώνεται στον «κόφτη» δαπανών, στους έμμεσους φόρους και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα πρώτα δείγματα δόθηκαν χθες, όταν Μαξίμου και Συγγρού αντάλλαξαν σειρά επιθετικών ανακοινώσεων.

Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» στόχος είναι να παραμείνουν συμπαγείς οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για το λόγο αυτόν, έχει προηγηθεί “μασάζ” στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Υπουργοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να πείσουν τους βουλευτές, τονίζοντας ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που πρέπει να ψηφίσουν και προτάσσοντας το γεγονός της μαζικής αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου(η εκταμίευση της δόσης θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και στα 11 δισ.ευρώ), της ανάπτυξης της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του έτους και της εξόδου στις αγορές, ακόμα και μέσα στο 2017. Επιπλέον, δόθηκαν διαβεβαιώσεις αναφορικά με τις συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες υπογραμμίστηκε ότι βαίνουν θετικά.

Στον αντίποδα η αντιπολίτευση, έχει σύσσωμη ταχθεί απέναντι στην κυβέρνηση, αφού όλα τα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χαράξει στρατηγική καταψήφισης της συντριπτικής πλειοψηφίας των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

“Η Νέα Δημοκρατία” δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος” δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι, το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει τις πολιτικές μιας «ανίκανης κυβέρνησης».

«Εκρηκτικό» το κλίμα των συνεδριάσεων των επιτροπών

Η ένταση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Άδωνι Γεωργιάδη, στη συνεδρίαση των επιτροπών, υπήρξε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σκληρής αντιπαράθεσης που θα δοθεί σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής, με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ η αντιπολίτευση το καταψήφισε σύσσωμη.

Σε ειδική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, όλοι οι εκπρόσωποι των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, που προσκλήθηκαν να τοποθετηθούν επί των διατάξεων, εκφράστηκαν αρνητικά.

Η συζήτηση συνεχίστηκε το απόγευμα της ίδια μέρας με τη συζήτηση επί των άρθρων και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με τη διαδικασία της λεγόμενης δεύτερης ανάγνωσης.