του Νίκου Χειλά
Ήταν αναμενόμενο: Το Βερολίνο αποφεύγει να πάρει θέση στο χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου οικονομικών δήλωσαν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάψει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει όσα εξαγγέλλει σήμερα κατά του μνημονίου.
«Πρόκειται για υποθετικές ερωτήσεις, στις οποίες δεν απαντώ ποτέ» είπε σήμερα στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Η γερμανική κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ο ίδιος αναφέρται μόνο στην συνεργασία των δυο κυβερνήσεων, ή για την εκτίμηση που κάνει η γερμανική κυβέρνηση για την εργασία της τρόικας – σε τίποτα παραπάνω.
Η γερμανική κυβέρνηση προτιμά λοιπόν την πλάγια οδό για να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της: «Die Welt», που ανήκει στον εκδοτικό οίκο Springer (ο μεγαλύτερος στη Γερμανία, μ.α., εκδίδει και την Bild Zeitung), χρησιμοποιείται συχνά για τη διοχέτευση απόψεων της κυβέρνησης και ξεχωριστών υπουργείων στη δημοσιότητα.
Άλλη κυβερνητική πηγή δεν δέχθηκε επίσης να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, πως βλέπει τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε ακόμα πως θα αντιδράσουμε, είπε. «Παρακολουθούμε με υπομονή τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ας δούμε τι θα αποδώσουν οι εσωτερικές διεργασίες στη χώρα και ύστερα βλέπουμε». Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, στην αυριανή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, το ελληνικό πρόβλημα δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, χωρίς όμως να αποκλείεται η συζήτησή του στο περιθώριο της συνόδου. Με το ίδιο πρόβλημα ασχολούνται προς το παρόν οι υπουργοί οικονομικών, που αποφάσισαν πρόσφατα την παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας κατά δυο μήνες και την παροχή στη συνέχεια στην Ελλάδα, εάν ευοδωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παράταση του προγράμματος αύριο – η σχετική συζήτηση προβλέπεται να αρχίσει στις δώδεκα και τέταρτο ώρα Ελλάδας και να διαρκέσει περί τα 70 λεπτά. Η έγκριση θεωρείται σίγουρη, δεδομένου ότι υπέρ της παράτασης θα ψηφίσουν τα δυο κυβερνητικά κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες), καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των πράσινων βουλευτών. Το μοναδικό «Nein» (όχι) αναμένεται να έρθει από τη Linke (Αριστερά), η οποία παίζει μεν το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί όμως μικρό κόμμα: το εκλογικό ποσοστό της κυμαίνεται στο 8,5%.
Το «ναι» στην παράταση θα είναι φυσικά ανεξάρτητο από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο για την εκλογή προέδρου δημοκρατίας, μακροπρόθεσμα όμως θα επηρεάσει σίγουρα στον προβληματισμό των γερμανών βουλευτών.
Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει ατμόσφαιρα «grexit» (έξωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη) στη γερμανική Βουλή. Αυτή η δυνατότητα συζητείται περισσότερο σε τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι δεν αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο – μόνο όμως εφόσον συντρέξουν με μιας πολλοί και αποφασιστικοί λόγοι. Το ρόλο του «λαγού» τον έχει αναλάβει «Die Welt» -άγνωστο αν και πότε θα αποφασίσουν να την ακολουθήσουν και άλλα μέσα ενημέρωσης, ή και κάποιοι πολιτικοί.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=660451