Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP πραγματοποιείται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα και συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια για τον αγωγό.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επισήμανε πως η συμφωνία διευθέτησης του χρέους θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.
Ειδικότερα για τον αγωγό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική σημασία του έργου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική σημασία σημείωσε ότι η ενέργεια μπορεί να γίνει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας.
Αναγνώρισε ως δίκαιο τον χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα παγκοσμίως και ανέφερε ότι «κατά μήκος της διαδρομής του μπορεί να συνδεθεί με υφιστάμενους ή μελλοντικούς αγωγούς ώστε να προσεγγίζει το δυνατόν περισσότερες αγορές».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου 3,5 χιλ. χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία» και πρόσθεσε ότι «ο αγωγός, σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα».
Τονίζοντας τα οφέλη της επένδυσης που υπερβαίνει το 1,5 δισ. και καθίσταται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στάθηκε στην απασχόληση, καθώς οι θέσεις εργασίας για τον TAP θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών τόσο στην κατασκευή όσο και στα υλικά.
Τον πρωθυπουργό στην εκδήλωση συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ . Την Αλβανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι. Τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Τη Γεωργία ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι , o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε.
Την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα . Την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ . Την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς.