Δεν επίκειται ανασχηματισμός

Μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου εγκαινιάζεται η περίοδος που έχει στόχο στροφή στην ανάκαμψη, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους έμμεσους φόρους, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι θα κατατεθεί το αργότερο αύριο στη Βουλή και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, μετά το Eurogroup αναμένεται η εκταμίευση της δόσης η οποία θα επιτρέψει και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ σε ό,τι αφορά τον «κόφτη» σημείωσε ότι δεν θα εξαρτάται από κάποιον Υπουργό Οικονομικών και θα εφαρμόζεται με αντικειμενικά κριτήρια. Για το χρέος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σκληρή μάχη και πρόσθεσε ότι «αποτέλεσμα αυτής της μάχης είναι η αποτύπωση στη συμφωνία ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα συζητηθεί».

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι στο Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση και κάποια απόφαση σε ότι αφορά τις τρεις περιόδους ρύθμισης του χρέους (σ.σ. βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη) και επανέλαβε ότι «περιμένουμε το Eurogroup να μιλήσει για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Το μακροπρόθεσμο διάστημα είναι μια ευρύτερη συζήτηση». Επιπλέον η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στη διαφορά -που υπάρχει στο ζήτημα του χρέους μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ και παραδέχτηκε ότι στο θέμα του χρέους η θέση του Ταμείου είναι πιο κοντά σε αυτή της κυβέρνησης.

Ο κόφτης

Ο αυτόματος μηχανισμός είναι μηχανισμός διατήρησης των συμφωνηθέντων. Δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί τίποτα, υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι «αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός θα έπρεπε να παίρνουμε μέτρα στις αποκλίσεις».

Επιπλέον εξέφρασε την βεβαιότητα ότι δεν θα εφαρμοστεί καθώς αυτό δείχνει και η πορεία της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση θα έχει κάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά τον Απρίλιο οπότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της Eurostat να δράσει προληπτικά και να μην περιμένει τον Οκτώβριο.

Το χρέος

Κληθείσα να σχολιάσει εάν η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις ότι η ελάφρυνση χρέους θα γίνει αυτόματα απάντησε ότι «η απόφαση για την “αυτόματη διόρθωση χρέους” είναι αποτυπωμένη στην απόφαση του προηγούμενου Eurogroup. Το τι και το πώς είναι θέμα που θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση. Όποιο μείγμα αποφασιστεί θα είναι μόνο κέρδος για τη χώρα».

Υποκριτική η στάση της ΝΔ

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ στο νομοσχέδιο και το ενδεχόμενο να ψηφίσει κάποια μέτρα (σ.σ. ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια) έκανε λόγο για «τεράστια στροφή» και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  «να μας πει ποια ήταν η σωστή στάση αυτή ή η προηγούμενη». Πρόσθεσε ότι είναι υποκριτική η στάση της δεδομένου ότι βλέπει πως κλείνει η αξιολόγηση και η χώρα γυρίζει σελίδα, οπότε προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα.

Αναφορικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σημείωσε ότι “δεν έχουμε δει καμία φορά το ΠΑΣΟΚ να μην ταυτίζεται με τη στάση της δεξιάς παράτασης” και πρόσθεσε το πόσο διαφορετική είναι η στάση των σοσιαλιστών στο εξωτερικό και αυτή του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό.

Ο ανασχηματισμός

Αναφερόμενη στον επικείμενο ανασχηματισμό, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν επίκειται ανασχηματισμός, ωστόσο όμως ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Μετά την αξιολόγηση πρώτος στόχος είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με νομοσχέδια που στοχεύουν σε αυτό, κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Ο εκλογικός νόμος

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, η κ. Γεροβασίλη δεσμεύτηκε ότι θα γίνει και σε χρόνο που δεν θα μοιάζει να είναι κοντά σε εκλογές και πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα ανοίξει εγκαίρως ώστε να υπάρξει μια πρόταση που θα μπει σε δημόσιο διάλογο.

Η υπόθεση με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας

Για το ζήτημα που προέκυψε με την υπόθεση του Πρέσβη της Βενεζουέλας υποστήριξε ότι η διαστρέβλωση και ο κιτρινισμός έχει φτάσει στο απόγειο και ξεκαθάρισε ότι η επιστολή Τσίπρα έγινε σε εποχή διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.