Είμαι αισιόδοξος για την ελάφρυνση του χρέους

Την διαβεβαίωση ότι στη χώρα θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να αλλάξει σελίδα προχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε διημερίδα διαλόγου για την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης» και επεσήμανε ότι «η χώρα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με συνεχή υποβάθμιση του τομέα υγείας, με λιγότερους πολίτες να έχουν δυνατότητα πρόσβασης. Ιδιαίτερα την περίοδο 2010 – 2015, το κοινωνικό κράτος ήταν ο εύκολος και ο πιο άμεσος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις υποστηρίζοντας ότι είναι «οι ίδιοι που προσυπέγραψαν την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, επιμένουν να ζητούν, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, μείωση των δαπανών. Και επιμένουν, χωρίς να λένε καθαρά ότι εννοούν τη μείωση του προσωπικού στα νοσοκομεία και στους μισθούς των εργαζομένων».

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «είναι απολύτως αναγκαία η εκκίνηση μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης για το ουσιαστικό ρίζωμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» και επανέλαβε ότι «στόχος μας, είναι το νέο σύστημα να απλωθεί σε κάθε γειτονιά της χώρας, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας.Φιλοδοξούμε, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να αποτελέσει την πιο εμβληματική προσπάθεια της διακυβέρνησής μας».

Επιπλέον επεσήμανε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε θεσμοθετήσει το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν υγειονομική κάλυψη για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, έχουμε καταργήσει το εισιτήριο των 5 ευρώ, ενώ αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά 300 εκατομμύρια, παράλληλα με την διαφάνεια στις προσλήψεις που γίνονται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, την πάταξη του πελατειακού κράτους και του μαύρου χρήματος. Για το 2016 έχουν προϋπολογιστεί και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται 3.448 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών» και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες θα είχαν πληγεί πολύ περισσότερο αν δεν υπήρχε το φιλότιμο και η ευαισθησία των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζόμενων.

Σε ό,τι αφορά την συνεδρίαση του Eurogroup o πρωθυπουργός χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα πολύ σημαντική «καθώς για πρώτη φορά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup θα εισαχθεί το θέμα του χρέους» και τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία. Θα δώσει ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «κάθε βήμα προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία, θα μετασχηματίζεται σε πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να αλλάξει σελίδα η χώρα. Να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης».