Σαμαράς: Δεν θα ακολουθήσουμε στο εξής το υβρεολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Πρωθυπουργού

Σε αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης Κυβέρνησης – Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προαναγγέλλει στοχεύει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Κυβέρνηση, από δω και πέρα, δεν πρόκειται να ακολουθήσει ή να απαντήσει στο απίστευτο υβρεολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Πρωθυπουργού της χώρας. Η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου του κρίνεται και θα κρίνεται καθημερινά από τον Ελληνικό λαό.

Οι Έλληνες απαιτούν από όλους εμάς να αγωνιστούμε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με αιματηρές θυσίες τα τελευταία χρόνια και να τον οδηγήσουμε με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση. Ας ξανασκεφτούν, λοιπόν, όλοι που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις».

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από την πρωτοφανή όξυνση της αντιπαράθεσης στην πολιτική κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα μεταξύ Kυβέρνησης και Aντιπολίτευσης, μιας κόντρας την οποία όξυναν περαιτέρω και οι δηλώσεις – παρεμβάσεις παραγόντων από το εξωτερικό.

Χαρακτηριστικές είναι δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι προτιμά «οικεία πρόσωπα» στην ηγεσία στην Ελλάδα, όπως επίσης και της Εκπροσώπου της Επιτροπής η οποία είχε εκφράσει τη στήριξη της Κομισιόν στην επιλογή της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι το έκανε για να «ηρεμήσουν οι αγορές».

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ που μιλούν για ενδεχόμενο Grexit, για πολιτική αστάθεια και παρουσιάζουν σενάρια επί σεναρίων σχετικά με το τι θα γίνει στην Ελλάδα στην περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Όλη αυτή η φρασεολογία, υπό την μορφή διλήμματος για την θέση και το μέλλον της Ελλάδας εντός ή εκτός της ευρωζώνης, μεταφέρθηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στην πολιτική αντιπαράθεση εντός χώρας με τον Πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη να καταγγέλλουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι φοβίζει τις αγορές με τις θέσεις του και ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε απόλυτη καταστροφή και εκτός ευρώ και το ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες.

Αποκορύφωμα όλης αυτής της αντιπαράθεσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι δηλώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη σε τηλεοπτική εκπομπή, που υιοθέτησε την άποψη του οίκου αξιολόγησης Moody’s ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα θεωρηθεί αρνητικό πιστωτικό γεγονός, κάτι που η ίδια διέψευσε στη συνέχεια λέγοντας ότι απλώς ανέφερε την ύπαρξη τέτοιων απόψεων.

Το θερμόμετρο ανέβασαν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο αργότερα, ότι ο Πρωθυπουργός «είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bankrun, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, φίλα προσκείμενων του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το “επιχείρημα του φόβου”.

Σαν «σταγόνα» που τελικά ξεχειλίζει το ποτήρι, πυροδοτώντας ποικίλες και πολλαπλές αντιδράσεις φαίνεται ότι λειτούργησαν, στη διαμόρφωση όλου αυτού του εκρηκτικού κλίματος, οι δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα περί «μείωσης της ρευστότητας στην αγορά» λόγω της «πολιτικής κρίσης», όπως ο ίδιος εκτίμησε, και η παραίνεσή του προς τους βουλευτές να «σκεφτούν» πολύ τι θα πράξουν  στην προεδρική εκλογή.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα θεωρήθηκαν επίσης πολιτική παρέμβαση και μάλιστα από έναν θεσμικό παράγοντα ο οποίος θα έπρεπε, λόγω θέσης, να συμβάλλει στο εντελώς αντίθετο: δηλαδή στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ομαλής τραπεζικής λειτουργίας και της ρευστότητας στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Στουρνάρα ανέφερε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ξεπέρασε τα όρια, δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και πως λειτούργησε προβοκατόρικα σε βάρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, να ζητήσει την παραίτηση του κ. Στουρνάρα.