Κάνετε τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας - Θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα, θα σπάσουμε τη διαπλοκή

“Κινδυνεύετε να κάνετε τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας στις κατηγορίες του κ.Μητσοτάκη για “ψέμματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από πλευράς της κυβέρνησης”.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως “προσπάθησα να καταλάβω ποιά είναι η εναλλακτική σας πρόταση για το ασφαλιστικό. Η επιχειρηματολογία σας ότι το ασφαλιστικό εξώκοιλε τους τελευταίους μήνες δεν την πιστεύει ούτε μικρό παιδί. Ξεχάσατε, τα δομημένα ομόλογα, την σπατάλη και κακοδιαχείριση δεκαετιών, το PSI”.  Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “μας κατηγορούσατε κατά την διάρκεια της περυσινής διαπραγμάτευσης ότι οδηγούμε στα βράχια την χώρα και από την άλλη ότι υποχωρούσαμε στις απαιτήσεις των δανειστών. Τί από τα δυό ίσχυε; Τώρα επανέρχεστε στο ίδιο στρατηγικό χάσμα και αδιέξοδο και στερείστε της δυνατότητας για εναλλακτική πρόταση”.

Ακόμη, συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι “μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό, ζητάτε εκλογές δίχως εναλλακτική πρόταση πέρα από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Γιατί τις ζητάτε; γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας καναλάρχες που έχουν διώξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής”.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, αναφερόμενος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου: “Είπαμε στην κοινωνία ότι δεν πετύχαμε αυτά που θέλαμε, ότι θα εφαρμόσουμε την συμφωνία του καλοκαιριού, δίχως να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις”.

“Τηρούμε μία προεκλογική μας δέσμευση” είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε “να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό δίχως να μειώσουμε κύριες συντάξεις. Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό πετύχαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Μας κατηγορήσατε για μονομερή ενέργεια όταν καταθέσαμε το νομοσχέδιο, αυτό είναι το πρόβλημά σας ότι δεν μειώνουμε τις κύριες συντάξεις”.

“Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής και θα το κάνουμε με κάθε μέσο και τρόπο” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό είπε πως “με αυτό προχωράμε χωρίς να κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τους συνταξιούχους για 13η φορά. Αυτό υποσχεθήκαμε τον Σεπτέμβριο”.

Συγκεκριμένα σχολίασε “την ώρα που η αντιπολίτευση επιδίδεται σε κινδυνολογία και καταστροφολογία, η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά τόσο σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση, όσο και επί ενός μελετημένου σχεδίου για την επόμενη, μετά την αξιολόγηση, ημέρα, όπου προτεραιότητα θα είναι το πέρασμα από την ακραία ύφεση σε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και προστασία της εργασίας”.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης έκανε λόγο για θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή για 12 χρόνια σε όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 20 εκ. Ευρώ.

Σε ότι αφορά στο αυριανό Eurogroup, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “μετά από έξι χρόνια όπου στις συνεδριάσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συνεδρίαζαν και συζητούσαν μόνο για μέτρα στην Ελλάδα, στην αυριανή συνεδρίαση του μπαίνει επίσημα στην ατζέντα για πρώτη φορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους”, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να “αναφέρει την θέση του επ’ αυτού του ζητήματος, αλλά και να το συζητήσει μαζί του”.

Χαρακτήρισε θετική την θέση για το ζήτημα αυτό του Αντιπροέδρου της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ και εξέφρασε την ελπίδα την ίδια εποικοδομητική στάση να τηρήσει και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Β. Σοιμπλε.