Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό εν μέσω αντιδράσεων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την κατ’ άρθρον συζήτηση στην επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο το πρωί, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει η δεύτερη ανάγνωση, ώστε ακολούθως να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει προκαλέσει πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, εξαιτίας των αλλαγών που επιφέρει στο σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προαναγγείλει 48ωρη πανελλαδική απεργία όταν το νομοσχέδιο εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η ΠΝΟ θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία την προσεχή Κυριακή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι απολύτως συμπαγείς και εμφανίστηκε βέβαιος πως “δεν θα υπάρχουν διαρροές”.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο που κατέθεσε ως κοινωνικά δίκαιο και επιδιώκει να καταστήσει το σύστημα βιώσιμο, “αλλά ταυτόχρονα να το μετασχηματίσει βάσει των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”.