"Πυρετός" για την αξιολόγηση και στο βάθος... ανασχηματισμός

Με “χειρουργικές” κινήσεις γίνονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές ώστε να προκύψει συμφωνία και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο επερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας στις 9 Μαΐου.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός δεν έχει στην ατζέντα του αποκλειστικά αυτά τα ζητήματα: Ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται λίγο πιο μακριά από την συμφωνία με τους πιστωτές και την αξιολόγηση καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αφού ξεπεραστούν τα κρίσιμα αυτά στάδια για την οικονομία της χώρας, σχεδιάζει να κάνει ανακατάταξη στα πρόσωπα που αποτελούν το νυν Υπουργικό του συμβούλιο.

Όπως μεταδίδουν οι ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας κρατά σημαντικές σημειώσεις οι οποίες σχετίζονται με την απόδοση αλλά και την αποτελεσματικότητα των Υπουργών του. Εκείνος που θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις μελλοντικές αποφάσεις, είναι ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου. Πρόκειται για τον άνθρωπο που γνωρίζει με πάσα λεπτομέρεια την δράση και την παραγωγικότητα των Υπουργών.

Οι σταθερές…

Σχεδόν σίγουρο είναι ότι ένας από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης ο οποίος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του είναι ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ίδιο ισχύει και για τον Υπουργό Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς επικαλούνται πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι “ο Ευκλείδης δεν πάει πουθενά” μια και πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση για την συμφωνία με τους δανειστές η οποία άλλωστε θα φέρει και την υπογραφή του.

Σταθερός στην θέση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών αναμένεται να παραμείνει και ο Γιώργος Χουλιαράκης, όπως και ο Γιώργος Σταθάκης δεν προβλέπεται να αποχωρεί από την Υπουργική ομάδα παραμένοντας Υπουργός Οικονομίας. “Κολλημένοι” στις θέσεις τους θα είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος και θα κληθεί να διαλέξει τους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ που θα επανδρώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Συνεχίζοντας τα ίδια δημοσιεύματα μεταδίδουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει Υπουργός Εξωτερικών παρά τις αντίθετες πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, όπως και ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του αν και προκαλούν προβληματισμό οι τεταμένες σχέσεις του με κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, ο Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δύσκολα θα μετακινηθεί από την θέση του.

Όσο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ δεν σχεδιάζεται να αποχωρήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχει εντούτοις σοβαρό ενδεχόμενο να αναλάβει διαφορετικά υπουργικά καθήκοντα χωρίς μέχρι στιγμής αυτά να έχουν γίνει γνωστά.

Τρίζει η καρέκλα τους…

Δύσκολη θα είναι η απόφαση για την παραμονή στο νέο υπουργικό σχήμα για τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη όσο και για τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Δημοσιεύματα επικαλούμενα πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες εκ των έσω, αναφέρουν ότι ο κ. Δραγασάκης δεν έχει υψηλή “βαθμολογία” σε θέματα επενδύσεων και οικονομίας ενώ από την πλευρά του ο κ. Φλαμπουράρης δεν έχει “πείσει” για το έργο που παράγει.

Προβληματισμοί υπάρχουν επίσης για τον Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα καθώς υπάρχει περίπτωση να μην επιθυμεί πλέον να βρίσκεται σ’ αυτή την κυβερνητική θέση, όπως και για τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα αλλά και τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Ο πολυσυζητημένος αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επίσης δεν είναι ακόμη βέβαιο για το αν συνεχίζει να επιθυμεί τις συγκεκριμένες ευθύνες ειδικά και μετά από την περιπέτεια με την υγεία του που πέρασε πρόσφατα.

Αυτοί που φεύγουν…

Στην ιστορία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να “περάσουν” ο αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, καθώς με τις δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με το ΤΑΙΠΕΔ

Παρ΄όλο που η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κάλυψε τον Στέργιο Πιτσιόρλα έπειτα από την σύγκρουση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Πάνος Σκουρλέτης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και στελεχών του κόμματος.

Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συγκρούσεις με Υπουργούς (Σπίρτζης, Δρίτσας, Σκουρλέτης) συνεχώς πληθαίνουν, ενώ κομματικά στελέχη του καταλογίζουν πολιτικές βλέψεις. Με δεδομένα τα παραπάνω, η τύχη του στο πόστο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται μάλλον αβέβαιη.