Το Eurogroup θα ορίσει την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Την αποχώρηση των Θεσμών επιβεβαίωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέγιεβα από τις Βρυξέλλες επισημαίνοντας την «σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο μέτρων που θα ανοίξει τον δρόμο για τον διάλογο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους».

Αναφερόμενη στις θέσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξη του, η κ. Αντρέγιεβα τόνισε πως αν οι «άλλες πλευρές» θεωρούν πως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία, μπορούμε να εργαστούμε και να τα αξιολογήσουμε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση» ενώ κληθείσα να απαντήσει για την κατάσταση των εργασιών στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να δώσει την συγκατάθεσή του πρόσθεσε πως η Επιτροπή εργάζεται «πιστά σε ένα μηχανισμό ασφαλείας που δεν θα πλήττει τις προοπτικές της ελληνικής ανάπτυξης».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση των θεσμών δεν σημαίνει πως σταματούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και επανέλαβε πως οι θεσμοί θα συνεχίσουν την συνεργασία τους με τις ελληνικές Αρχές από τα κεντρικά γραφεία τους, «έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση το συντομότερο δυνατόν».

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη κάποια ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα και αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιλέξει να συγκαλέσει ένα Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αν και υπάρχει μεγάλη σύγκλιση για το πακέτο των μέτρων 3%, όπως είχε επισημάνει άλλωστε και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στο Eurogroup του Άμστερνταμ, η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει σύμφωνα με την ίδια πηγή καθώς «δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τίποτα μέχρι να συμφωνήσουμε σε όλα τα ζητήματα».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση η κ. Αντρέγιεβα σημείωσε πως «είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους ρητορική, το μόνο που μετράει για εμάς είναι οι δηλώσεις εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου και προς αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε».