Ομπάμα σε Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη

Παρέμβαση για “να βρεθεί τρόπος η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης” έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Ανόβερο, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Συγκεκριμένα, AdTech Adτο διεθνές πρακτορείο Upi, με τηλεγράφημά του αναφέρει ότι ο Ομπάμα στη Μέρκελ “είπε ότι αναμένει τη συνεργασία Ευρώπης-ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί τρόπος για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης”. “Το ζήτημα της ανάπτυξης είναι κρίσιμο και για τις ΗΠΑ και για την παγκόσμια οικονομία” σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από τα διεθνή ΜΜΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται επίσης να είπε στην Άγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους (κάτι το οποίο το Βερολίνο προς το παρόν επιμένει να μη θέτει στο τραπέζι.)

Σύμφωνα με το Mignatiou.com, πριν από την επίσκεψη στη Γερμανία, ο Λευκός Οίκος έφερε τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει παρέμβαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, συνάντηση των δυο ηγετών στη Γερμανία ήταν πολύ θερμή.

«Είναι η σημαντικότερη σχέση, η σημαντικότερη φιλία που είχα κατά τη διάρκεια της θητείας μου», τόνισε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία με αφορμή τα εγκαίνια της διεθνούς βιομηχανικής έκθεσης του Ανοβέρου. Από το βήμα της έκθεσης ο Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, λέγοντας ότι τον χαροποιεί η προοπτική να διατηρήσει η γερμανίδα καγκελάριος το αξίωμά της μετά την αποχώρηση του ίδιου από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά η Deutsche Welle.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, η επίσκεψη του κ. Ομπάμα στη Γερμανία, μόνο τυχαία δεν είναι. «Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ολοένα περισσότερο παρατηρώντας τις αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και της όξυνσης στο πεδίο του προσφυγικού» σημειώνεται.

Μάλιστα, ο αμερικανός Πρόεδρος απένειμε και εύσημα στη γερμανίδα Καγκελάριο για τη στάση της στο προσφυγικό. « «Θέλω να επαινέσω για άλλη μια φορά την Άγκελα για τον θαρραλέο ηγετικό ρόλο που έπαιξε στη Γερμανία και την Ευρώπη όταν απελπισμένοι πρόσφυγες από τη σύγκρουση στη Συρία και αλλού έφτασαν στην περιοχή», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας παράλληλα τον ιδιαίτερο θαυμασμό του για τη σταδιοδρομία της γερμανίδας καγκελαρίου, που κατόρθωσε από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας να ανέλθει στην πολιτική κορυφή της επανενωμένης Γερμανίας.

Οι δημοσιογράφοι, πάντως, σχολίασαν μάλλον με περιπαικτική διάθεση τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Σε σχετικό πηγαδάκι, μάλιστα, ένας γνωστός Αμερικάνος ρεπόρτερ είπε «love is in the air», με αποτέλεσμα να σκάσει στα γέλια όλη η αίθουσα.