Γιάννης Στουρνάρας: στέγνωσε η αγορά

Την άποψη ότι η κρίση των τελευταίων ημερών «λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στη χώρα μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος» διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η προειδοποίηση αυτή γίνεται «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων» του ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα «και ιδιαίτερα εκείνα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέγοντας ότι «θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να “δέσουν”, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη».

Είπε επίσης ότι αν ενεργήσουν κατά τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, «θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του Ευρώ».

Προχωρώντας περαιτέρω ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απευθύνθηκε και στους βουλευτές και είπε ότι «με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών, αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους».

Εξέφρασε, δε, την άποψη, εκτός κειμένου, ότι τα αίτια της τρέχουσας κρίσης δεν είναι οικονομικά αλλά πολιτικά.

Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα η μεταπολεμική ανάπτυξη «ήταν προϊόν κυρίως συλλογικής προσπάθειας, κοινών στόχων και οραμάτων». «Θα ήθελα πολύ να ήμουν σε θέση να πω ότι ισχύει το ίδιο και σήμερα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα, όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετοί που πιστεύουν ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ακμάσει έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άλλοι που φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να σέβεται τους κανόνες της, χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, αν μας δείχνει κάτι η εμπειρία του παρελθόντος, είναι ότι η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της μόνο όταν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους αξιοποίησε προς όφελός της. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπόρεσε και ανέδειξε προσωπικότητες όπως ο Ξενοφών Ζολώτας.»

Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα σχολιάστηκε από αναλυτές ως πολιτική παρέμβαση υπέρ της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «προφανώς ο κ. Στουρνάρας, έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στο νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.»

Επικριτικό σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ανήρτησε και η οικονομική ιστοσελίδα capital.gr με τον τίτλο «Δεν είναι δηλώσεις αυτές, κ. Στουρνάρα». Στο σχόλιο, που φέρει την υπογραφή του διευθυντή Θανάση Μαυρίδη, αναφέρεται:

«Δεν είναι αυτές δηλώσεις! Δεν μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης να λέει ότι μειώνεται η ρευστότητα στην αγορά με ταχύ ρυθμό. Δεν το λέει ένας επιπόλαιος πολιτικός. Το λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουν τεράστια ευθύνη για το κλίμα που διαμορφώνεται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ακραίες δηλώσεις από στελέχη της αντιπολίτευσης δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά όμως οι δηλώσεις τύπου Βούλτεψη δεν αρμόζουν σε μία υπεύθυνη κυβέρνηση. Το αποκορύφωμα, όμως, όλων είναι οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα.

Τι πρέπει να κάνουν κύριε διοικητά οι αποταμιευτές όταν ακούν εσάς να τους λέτε ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό; Ποιά πρέπει να είναι η αντίδρασή του απλού κόσμου όταν ακούει τον καθ ύλην αρμόδιο να παίρνει μία τέτοια θέση;

Ο κ. Προβόπουλος είχε αποτρέψει την κρίση στα γκισέ των τραπεζών, φροντίζοντας να μην μείνει από ρευστότητα ούτε ένα κατάστημα. Ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Ο κ. Προβόπουλος φρόντισε να έρθουν χαρτονομίσματα με ειδικές αποστολές από την Ευρώπη μήνες πριν ξεσπάσει η κρίση. Δεν έκανε μία τέτοια δήλωση! Αλίμονο! Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα για τον διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας».