Αλ. Τσίπρας - Κυρ. Μητσοτάκης: "Ανταλλαγή πυρών" για Ασφάλεια & τρομοκρατία (upd)

Επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για καλλιέργεια μύθων στην οικονομία και το προσφυγικό και τώρα πρόσθεσε και έναν τρίτο μύθο, στο θέμα της ασφάλειας, εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην ταυτίζεται με ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι περικυκλωμένη από χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση ασφάλειας και σταθερότητας, η Ελλάδα είναι μια όαση ασφάλειας, τόνισε ο Πρωθυπουργός και διερωτήθηκε ποιοι είναι στόχοι της ΝΔ, καθώς προκάλεσε την σημερινή συζήτηση στη Βουλή, τη στιγμή που αρχίζει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα και οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κανείς στην Ευρώπη δεν έχει υπονοήσει πως υπάρχει θέμα ασφάλειας στην Ελλάδα, αλλά η Ν.Δ. υιοθετεί με ανευθυνότητα αυτήν την αφήγηση λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που αναμένεται εκτίναξη του τουρισμού και παρατήρησε ότι «σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου που συνδιεκδικείτε με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σκοπός σας είναι να επενδύσετε στον φόβο ενός τμήματος της κοινωνίας, να συσπειρώσετε και την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος την ώρα που υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις».

Απορρίπτοντας κατηγορητικά οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ προσφυγικού προβλήματος και τρομοκρατίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ισχυρισμός που συνδέει τα δύο αυτά θέματα, είναι το αφήγημα των πιο αντιδραστικών και μισαλλόδοξων δυνάμεων και κομμάτων στην Ευρώπη, είναι το επιχείρημα αυτών που κλείνουν τα σύνορα.

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, όχι μόνο δείχνει να υιοθετεί αυτή την αφήγηση και προσπαθεί να την μεταφέρει στην πλάτη της χώρας, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου που εκατομμύρια τουρίστες ετοιμάζεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, αλλά και να θέτει θέμα ασφάλειας, τη στιγμή που κανείς στην Ε.Ε. δεν υπονοεί καν ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας.

Απευθυνόμενος στα έδρανα όπου κάθονταν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική κρίση, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση, ενώ αναρωτήθηκε, αν σε περίπτωση τα στοιχεία της Eurostat αύριο αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε άδεια ταμεία, «αν τότε θα ζητήσει η Ν.Δ. συγγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής, παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους».

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι

«Ουδείς επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, αλλά εμείς δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για απουσία του κράτους σε θέματα τάξης και ασφάλειας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα αποκαταστήσει μόνο την οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε συνολικά στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «δέσμιοι της αριστερής ιδεοληψίας αδυνατούν να εξασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας για τους Έλληνες πολίτες».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάπτισαν διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν ελευθερία, τις καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων, κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα: -η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη -η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία του κράτους σε θέματα τάξης και ασφάλειας και ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν συνεχίζονται οι σχέσεις κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. «Έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, μειώθηκε η αστυνόμευση, ενώ διαλύθηκε η ομάδα Δέλτα κατ’ απαίτηση του Ρουβίκωνα», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι συνολικά έχει απαξιωθεί η Ελληνική Αστυνομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η ασφάλεια και η τάξη δεν αποτελεί προτεραιότητα».

8 προτάσεις για την ασφάλεια 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το «πώς η ζωή των πολιτών» και «η χώρα θα είναι ασφαλέστερες» και πρότεινε οκτώ συγκεκριμένες δράσεις:

-Τη συγκρότηση ενός ενιαίου Υυπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων

-Τη δημιουργία του θεσμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

-Τη δημιουργία μιας ενιαίας επιτελικής δομής των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος

-Τη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας

-Τη λειτουργία ενός φορέα Ενιαίας Επιτήρησης των Συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων

-Τη δημιουργία δομών Επικοινωνίας και Συνεργασίας του Συστήματος Ασφαλείας της χώρας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες

-Τη δημιουργία ενός νέο πλαισίου συνεργασίας του Συστήματος Εσωτερικής Ασφάλειας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις

-Τον εκσυγχρονισμό της Ε.Υ.Π.

Δευτερολογία Τσίπρα: «Μνημείο κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» η ομιλία Μητσοτάκη

«Μνημείο κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» χαρακτήρισε την ομιλία Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφές ιδεολογικό μανιφέστο».

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι “προσπαθεί να σπείρει τον φόβο” και, απευθυνόμενος στον πρόεδρό της, σημείωσε: «Είπατε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και ότι ο δυτικός τρόπος ζωής απειλείται, αγοράσατε τη θεωρία του πολέμου των πολιτισμών» και συνέχισε: «Η ελευθερία και η ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες και καμία δεν έχει προτεραιότητα έναντι της άλλης, αλλά η μια προϋποθέτει την άλλη». «Η ελευθερία χωρίς την ασφάλεια οδηγεί σε μια κοινωνία “ζούγκλα” και η ασφάλεια χωρίς την ελευθερία οδηγεί σε μια κοινωνία ολοκληρωτική» κατέληξε.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε το κλείσιμο της πρωτολογίας του κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ασφαλής χώρα και αυτό, προσέθεσε, είναι το μήνυμα της συνεδρίασης που πρέπει να πάρουν όλοι οι πολίτες του κόσμου που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Σημείωσε ακόμη ότι “το δόγμα της ΕΛΑΣ της ηπιότητας και της διακριτικότητας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό ως προς τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών από το δόγμα της επίδειξης ωμής δύναμης και της άνευ όρων καταστολής» και ότι «σήμερα, το κέντρο της πόλης είναι πλήρως ασφαλές και χωρίς προβλήματα».

Απαντώντας σε τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για τις σχέσεις Αριστεράς-τρομοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της ΝΔ τονίζοντας ότι η Αριστερά έχει ιστορία αγώνων, διωγμών, έχει υπάρξει θύμα της βίας, οι αριστεροί ήταν διωκόμενοι και όχι διώκτες μιας βίας που οργάνωνε το κράτος, αλλά και το παρακράτος των εθνικοφρόνων. «Δεν σας επιτρέπω να το επαναλαμβάνετε, γιατί είναι διχαστικό να μιλάτε για ιδεολογία αριστερής τρομοκρατίας», καθώς οι αριστεροί δεν είχαν και δεν έχουν σχέση με αντιεξουσιαστές.

Όσο για την αξιολόγηση, βεβαίωσε ότι αυτή θα κλείσει και, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, την προέτρεψε “να μην ποντάρετε όλα τα χρήματα σας στην αποτυχία της κυβέρνησης καθώς η αξιολόγηση θα κλείσει». “Έχετε φέρει μέτρα που ξεπερνούν τα 63 δισ. ευρώ και έρχεστε σήμερα να μας κατηγορήσετε για νέα μέτρα 5 δισ.» επεσήμανε.

«Ο τόπος χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση, αλήθειες και θα τα καταφέρουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας την ομιλία του.