Η διαφορά από τη βαριοπούλα στο καλάσνικοφ είναι μικρή

«Αναρωτηθήκατε κ. Τσίπρα γιατί η σημερινή συζήτηση είναι επίκαιρη. Η σημερινή συζήτηση δεν είναι παρά επίκαιρη, επειδή οι πολίτες αισθάνονται αυξημένη ανασφάλεια εξαιτίας του τρόπου που η κυβέρνηση χειρίστηκε το προσφυγικό. Σε όλο τον κόσμο έχει ανοίξει μια συζήτηση για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι πολίτες το αίσθημα δικαιοσύνης και ασφάλειας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης. Η Πολιτεία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες. Η ασφάλεια απαιτεί διαρκή μέριμνα» αναφερόμενος στην ισλαμική τρομοκρατία, την βία του οργανωμένου εγκλήματος και το διαδικτυακό έγκλημα και πρόσθεσε ότι «ουδείς επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος. Είναι προφανές ότι δεν θα δεχθούμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επειδή η κυβέρνηση, διακατέχεται από μια σύγχιση είναι αναγκαίο σήμερα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω παρελθόντος είχαν μια αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στην  θεμελιώδη σημασία της ασφάλειας. Για κάποια στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ οι όροι δημόσια ασφάλεια και ταξη σας προκαλούν αλλεργία….».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάπτισαν διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν ελευθερία, τις καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων, κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα: -η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη -η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι «η συζήτηση αυτή έπρεπε να είχε διεξαχθεί εδώ και πολύ καιρό για να γνωρίζουν οι πολίτες ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας. Αρνείστε να καταδικάσετε κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Ρίχνατε νερό στον μύλο της άποψης της βίας, της μισαλλοδοξίας και του αυταρχισμού. Για ακόμα μια φορά ο δρόμος του μέτρου είναι ο σωστός δρόμος. Εσείς, σε τι ακριβώς πιστεύετε;» και αναρωτήθηκε τι ακριβώς έχει κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

«Πριν από λίγες ημέρες, δυνάμεις της ασφάλειας των προσφύγων άσκησαν βία εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτό συνέβη γιατί υπάρχει πλήρης απουσία του κράτους από την Ειδομένη. Στις φαβέλες του Πειραιά, ΜΚΟ, άλλες γνωστές και πολύ σοβαρές και χαιρετίζουμε το έργο τους αλλά και πολλές άγνωστες υποκαθιστούν το ελληνικό κράτος» σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στον τραγικό θανάτο ενός 27χρονου κοριτσιού η οποία διέμενε με την οικογένειά της στο Ελληνικό όπου η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου επικαλούμενος και την επιστολή των δημάρχων της περιοχής.

«Κάντε μια βόλτα στην Ειδομένη και στο Ελληνικό για να δείτε που έχει πνιγεί ο ανθρωπισμός της πρώτης φοράς αριστερά; Οι αλληλέγγυοι έχουν πιο μεγάλη αξιοπιστία από το ίδιο το κράτος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή είναι η τραγελαφική κατάσταση μιας κυβέρνησης. Είστε πανταχού απόντες».

8 προτάσεις για την ασφάλεια 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το «πώς η ζωή των πολιτών» και «η χώρα θα είναι ασφαλέστερες» και πρότεινε οκτώ συγκεκριμένες δράσεις:

-Τη συγκρότηση ενός ενιαίου Υυπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων

-Τη δημιουργία του θεσμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

-Τη δημιουργία μιας ενιαίας επιτελικής δομής των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος

-Τη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας

-Τη λειτουργία ενός φορέα Ενιαίας Επιτήρησης των Συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων

-Τη δημιουργία δομών Επικοινωνίας και Συνεργασίας του Συστήματος Ασφαλείας της χώρας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες

-Τη δημιουργία ενός νέο πλαισίου συνεργασίας του Συστήματος Εσωτερικής Ασφάλειας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις

-Τον εκσυγχρονισμό της Ε.Υ.Π.

Τη διεξαγωγή της συζήτησης είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, το λόγο θα πάρουν οι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.