Τσίπρας: "Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως" - Μητσοτάκης: "Κάνατε την Ελλάδα μπανανία"

«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενος στις μηνύσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου και του Αντώνη Σαμαρά κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

«Κάνετε μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε αυτά που απασχολούν το μέσο Έλληνα πολίτη» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι τόσο η λίστα Λαγκάρντ όσο και η λίστα Μπόργιανς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, ενώ αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που εμπλέκουν πρόσωπο από το συγγενικό περιβάλλον του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στον Στ. Παπασταύρου, λέγοντας ότι η Ν.Δ. συνεχίζει να τον στηρίζει και σημείωσε ότι «συνεχίζετε να καλύπτετε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν αποδεικνύεται για ποιο λόγο έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια». Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ.

«Κύριε Μητσοτάκη στο μόνο που ξέρετε να παίρνετε ξεκάθαρες θέσεις είναι όταν καταφέρεστε ενάντια στη χώρα υπέρ τρίτων» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε τέσσερα παραδείγματα και πρόσθεσε ότι «όταν κάποιοι απειλούσαν την Ελλάδα ότι θα φύγει από Σένγκεν ήρθατε στη Βουλή να τους υπερασπιστείτε. Όταν έκλεισε η Βαλκανική Διαδρομή είχατε σπεύσει να τους υπερασπιστείτε λέγοντας ότι φταίει η κυβέρνηση που δεν ξέρει τι υπογράφει. Όταν έγιναν τα επεισόδια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ πήρατε τη θέση της κυβέρνηση των Σκοπιών».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «εσχάτως όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα σπεύσατε να στηρίξετε το ΔΝΤ» και παρατήρησε ότι «φανερώσατε το καμάρι σας στην Αμερική. Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως». Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε στην ομιλία του αν «θα υπερασπιστείτε ποτέ τις θέσεις της χώρας;».

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην Washington Post ήταν εκτεταμένη και τον κάλεσε να απαντήσει τι εννοεί όταν λέει πως συμφωνεί με το ΔΝΤ στα εργασιακά. Αφορμή για τη νέα επίθεση στάθηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό στη Βουλή, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «ακόμα και το κυριαρχικό δικαίωμα μίας εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης συμφωνημένων στόχων μόνο εκείνος έσπευσε να πει πως πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια».

«Πολιτική τους είναι η υπεράσπιση των πλουσίων έναντι των φτωχών – είναι η άποψη τους» συνέχισε, και κλιμακώνοντας την επίθεσή του στη Ν.Δ. την κατηγόρησε πως «έχουν το θράσος να μιλούν για αριστερό ολοκληρωτισμό» αναφερόμενοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να βάλει τάξη στη διαπλοκή, να αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης ότι υπάρχουν νόμοι για όλους».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι η χώρα δεν είναι μόνη, έχει δίκιο και αυτή τη φορά θα το βρει.

Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήκωσε το γάντι» που του έριξε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας με νόημα ότι «εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα. Η υστεροφημία σας κ. Τσίπρα είναι εξασφαλισμένη: θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην επίθεση Τσίπρα για την προσφυγή των κ.κ. Κουμουτσάκου και Σαμαρά στη Δικαιοσύνη: «Θα πρέπει να είσαστε πολύ απελπισμένος, για να αφιερώσετε 20 λεπτά γι’ αυτό. Θα μας απαγορεύσετε να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη; Ποιο είναι το επόμενο βήμα, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας τα χειροκροτήματα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, καθώς «φωτογράφισε» τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης, που να διερευνήσει τις ευθύνες για τις κλειστές τράπεζες και για το αν υπήρχε σχέδιο για Grexit.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του Πρωθυπουργού, σημείωσε ότι θα μείνει στην ιστορία «ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών» και τόνισε ότι σήμερα θα έπρεπε να συζητούνταν η πρόταση της Ν.Δ. για Εξεταστική για τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου «όχι μόνο γιατί την υποβάλαμε πρώτοι αλλά γιατί είναι και επίκαιρη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι «κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic, γιατί εκεί την φέρατε την χώρα».

«Θα υπερψηφίσετε την πρότασή μας; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει για τα περί σχεδίου εξόδου από το ευρώ και αν ήταν σε γνώση του «όπως ισχυρίζονται οι υπουργοί του» κυρίως, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «είναι σημαντικό να μάθουμε αν το περσινό πάθημα σας έγινε μάθημα ή επαναλαμβάνετε τα ίδια» γιατί όπως σημειώνει η συμπεριφορά του δείχνει πως δεν έγινε.

Υπογράμμισε πως «δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, για να χρησιμοποιήσω φράση του αγαπημένου σας Μαρξ» και τον κατηγόρησε ότι έχει απολέσει κάθε αξιοπρέπεια «με τους θεσμούς να μπαίνουν σε αεροπλάνα για να φύγουν από τη χώρα των υποκλοπών».

Του καταλόγισε ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό και στον τρόπο που εκμεταλλεύτηκε τη διαρροή των WikiLeaks καθώς το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ήταν η ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ και σημείωσε ότι «η δραματοποίηση της υποκλοπής πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους πιστωτές». Επιπλέον, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αντί να διαπραγματεύεται παίζει παιχνίδια επικοινωνίας».