Διεθνής Τύπος: το σενάριο για Grexit «εξυπηρετεί» κέντρα εκτός Ελλάδας - Πόλωση του κλίματος στην Αθήνα

Την άποψη ότι οι αντιδράσεις των αγορών και ο καταιγισμός αρνητικών προβλέψεων δεν αντανακλά με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, καλύτερη από ό,τι παρουσιάζεται, διατυπώνει αρθρογράφος των Financial Times.

Εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση της Αθήνας με την τρόικα και τους δανειστές καθώς και η προοπτική εξόδου της από το ευρώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να λειτουργήσει ως «φόβητρο» για τα πραγματικά προβλήματα της ευρωζώνης, που είναι η γαλλική και η ιταλική οικονομία αλλά και ως «απόσπαση της προσοχής» από τα σοβαρά αυτά προβλήματα με αποτέλεσμα τελικά η ευρωζώνη να βρεθεί αντιμέτωπη με χειρότερες καταστάσεις, που δεν θα αφορούν πλέον την «μικρή» Ελλάδα.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας συμφωνεί και με άλλους αναλυτές ότι το πολιτικό κλίμα, πλέον, στην Ελλάδα είναι πολωμένο και εκρηκτικό, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο Τζον Ντίζαρντ στους Financial Times, αν και χαρακτηρίζει «διασκεδαστικές» τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει να εννοηθεί ότι η πρόκληση εμπλοκής με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ σε ενδεχόμενη κυβερνητική του νίκη, δεν θα αφορούν τόσο την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά περισσότερο τη δημιουργία ενός παραδείγματος προς αποφυγήν για να ασκηθούν σφοδρές πιέσεις και να ληφθούν σκληρά μέτρα στους πραγματικά μεγάλους «πονοκεφάλους» της ευρωζώνης, την ιταλική και τη γαλλική οικονομία.

Εκτιμά ότι ακόμη και αν επικρατήσει το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αυτό δεν θα επηρεάσει αντικειμενικά αρνητικά την ευρωζώνη, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθούν οι εικόνες που θα έρχονται από Ελλάδα, όπως πχ διαδηλώσεις ή ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών, από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις σε Ιταλία, Γαλλία, αλλά και Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίες τάσσονται υπέρ της λήψης σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

«Μια θυελλώδης ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν θα αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης σήμερα, όπως το 2011 και το 2012. Τουναντίον, το κίνημα του ‘Grexit’ θα μπορούσε να ξεκινήσει από κεφαλαιακούς ελέγχους, όρια στις αναλήψεις καταθέσεων και μεταφοράς χρημάτων εκτός Ελλάδος, ίσως οδηγούσε σε νέα πίεση των spreads στα ομόλογα περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης, όπως επίσης και στα τραπεζικά κόστη χρηματοδότησης» σημειώνει. Και προσθέτει ότι η αναταραχή που προκαλείται και προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση θα κορυφωθεί είναι η χαρά των κερδοσκόπων στις ΗΠΑ. «Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από τους ευρωσκεπτικιστές είναι πως μια αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση ίσως αποδειχθεί κρίσιμη για το πολιτικό διευθυντήριο του ευρώ και ορισμένες από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών» επισημαίνει κάνοντας λόγο για συνθήκες δημιουργίας «ευρωπαγίδας» χρέους για μεγάλες οικονομίες οι οποίες θα βρεθούν στη συνέχεια σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Το πλαίσιο μιας κρίσιμης πολιτικής μάχης περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία εκτιμά ότι η επιλογή του έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής αποτελεί «φυγή προς τα μπρος» και του δίνει ένα «τακτικό πλεονέκτημα» παρά το ότι στις δημοσκοπήσεις, προς το παρόν, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την εφημερίδα, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί ενώπιον μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης καθώς για να εφαρμόσει τις εξαγγελίες του θα πρέπει να διασφαλίσει τη συναίνεση των εταίρων και των αγορών, κάτι που δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, ακριβώς λόγω και των προβλημάτων στις άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Η δε Deutsche Welle εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της φύσης του, πιθανώς θα αντιμετωπίσει από την θέση της κυβέρνησης, σοβαρές διαφωνίες και στο εσωτερικό του που δεν αποκλείεται να φτάσουν στο σημείο να εκφραστούν ακόμη και ως ανοιχτές ιδεολογικές διαφωνίες.

Τέλος, σε εκτενή της ανταπόκριση από την Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα Guardian επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο, ήδη, εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι η άφιξη, τη Δευτέρα, του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί και η άρνησή του να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πυρπόλησε περαιτέρω το κλίμα, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα «υπόκειται σε μια εκστρατεία «φρενήρους κινδυνολογίας» όχι μόνο από τον πρωθυπουργό αλλά και από ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους». Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας κάνει λόγο επανάληψη «του δράματος» που έζησε η Ελλάδα στο αποκορύφωμα της κρίσης της ευρωζώνης το 2012, και για επαναφορά των σεναρίων περί Grexit.

Αυτό που υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, είναι ότι όπως δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν συμφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά και το ότι η εντεινόμενη πόλωση σε συνδυασμό με την αυξημένη σεναριολογία και τις κλιμακούμενες πιέσεις των αγορών καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο, τουλάχιστον με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις, να εξέλθει αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογική κάλπη. Το δημοσίευμα επικαλούμενο, μάλιστα, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι μια κατάσταση win – win γιατί ακόμη αν χάσει η κυβέρνηση το στοίχημα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, θα επικρατήσει τέτοια αναστάτωση και τέτοια ανησυχία, που τις ευθύνες οι ψηφοφόροι θα τις επιρρίψουν στο ΣΥΡΙΖΑ, διευκολύνοντας μια εκλογική νίκη των νυν κυβερνητικών κομμάτων.