Ικανοποιητικός ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά

«Ικανοποιητικό» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας το ρυθμό αποσυμφόρησης του Πειραιά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι είναι αδύνατον όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν εκεί να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά (σ.σ. όπως οι ίδιοι επιθυμούν).

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι μέχρι το Πάσχα ο Πειραιάς θα έχει αδειάσει, ενώ τόνισε πως στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η αποσυμφόρηση του Ελληνικού.  Αναφερόμενος στο έργο που παράγει το Συντονιστικό για τη Διαχείριση της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης, σημείωσε ότι το Όργανο ανέλαβε δράση μόλις πριν από λίγο καιρό και υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται για να προστατευτούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από «τις διάφορες ομάδες που αναπτύσσονται», εννοώντας αυτούς που εμφανίζονται ως «αλληλέγγυοι».

Επ’ αυτού σημείωσε ότι, «δεν χρειάζεται μαζί με τα ξερά να κάψουμε και τα χλωρά», επισημαίνοντας το σημαντικό έργο που προσφέρουν ΜΚΟ και πραγματικοί αλληλέγγυοι στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ενώ σημείωσε ότι αυτό το διάστημα γίνεται καταγραφή των ΜΚΟ που δρουν στο πεδίο.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που είχαν χθες τα μέλη του Συντονιστικού, ανέφερε ότι βγήκε ένα συμπέρασμα ότι «το ζήτημα των κέντρων φιλοξενίας έχει να εμφανιστεί στην Ελλάδα από την Μικρασιατική καταστροφή» ενώ παραδέχτηκε ότι «ήμασταν εντελώς ανέτοιμοι».

Υπεραμύνθηκε το έργο που παράγουν Αστυνομία και Ειδικές Δυνάμεις, σημειώνοντας ότι «κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα» και συμπλήρωσε ότι «μερικές φορές χρειάζονται τεράστιες δυνάμεις για να ελέγξεις ποιος είναι πραγματικά αλληλέγγυος και ποιος είναι ‘πονηρός’ ή πάει να κάνε πράξη την ιδεολογία του, βάζοντας σε κίνδυνο τους πρόσφυγες».

Ερωτηθείς αν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε ΜΚΟ που παρακινούν τους πρόσφυγες, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, απάντησε ότι δεν έχει ούτε έναν ούτε μία υπόψη μου και σημείωσε ότι «έχω υπόψη μου μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που με πολύ ανθρώπινο τρόπο έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους».