Τα Σκόπια αρνούνται ότι έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών - Κατηγορίες κατά των ΜΚΟ

Τα Σκόπια αρνούνται κατηγορηματικά ότι οι αστυνομικές αρχές της χώρας χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν τους πρόσφυγες στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, παρά την ύπαρξη τραυματισμών.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι έγινε μόνο χρήση δακρυγόνων και κανένα άλλο μέσο καταστολής, ενώ εξαπολύει κατηγορίες κατά των ΜΚΟ, για οργάνωση βίαιων κινητοποιήσεων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης.

«Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες, οργανωμένοι σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες προσπάθησαν βίαια να μπουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του σκοπιανού Υπουργείου Εξωτερικών. «Κάτι που ξεκίνησε ως λεκτική αντιπαράθεση, εξελίχθηκε σε βίαιη σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, όταν αρκετές ομάδες προσφύγων, απρόσκοπτα και οργανωμένα, επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας με πέτρες», σημειώνει ακόμη.

«Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για τη διάλυση του βίαιου όχλου. Κανένα άλλο μέσο καταστολής δεν χρησιμοποιήθηκε, ούτε ασκήθηκε σωματική βία. Κατά το περιστατικό τραυματίστηκαν 23 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Κανένας δράστης δεν τραυματίστηκε στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Αρκετές ζημιές έγιναν στον προστατευτικό φράχτη», αναφέρει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι τα Σκόπια ζήτησαν από την ελληνική αστυνομία να λάβει τα δικά της μέτρα, από την στιγμή που οι βίαιες επιθέσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη. «Έχουν υπάρξει επανειλημμένα αιτήματα για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και προληπτική δράση για την αποτροπή βίαιων ταραχών από τους πρόσφυγες και παράνομης διέλευσης των συνόρων. Η τήρηση του νόμου και της τάξης στη ζώνη των συνόρων, εντός και γύρω από τα κέντρα προσφύγων, είναι κρίσιμη για να εμποδιστούν αντίστοιχα περιστατικά στο μάλλον», σημειώνεται.

Ακτιβιστές των ΜΚΟ παραπλάνησαν τους πρόσφυγες

Συνεχίζοντας το ΥΠΕΞ των Σκοπίων, αναφέρεται στο γεγονός ότι ακτιβιστές ΜΚΟ παραπλάνησαν τους πρόσφυγες υποκινώντας τους να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα κάνοντας χρήση βίας.

«Μοιράστηκαν φυλλάδια με την ψευδή πληροφορία ότι μόλις οι πρόσφυγες καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα διά της βίας, θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες της ΕΕ χωρίς εμπόδια. Οι οργανωμένες, μαζικές και συντονισμένες προσπάθειες παράνομου περάσματος των συνόρων την Κυριακή μοιάζουν, από πολλές πλευρές- συμπεριλαμβανόμενης της εμπλοκής των ΜΚΟ- με το περιστατικό που έγινε στις 14 Μαρτίου με την εμπλοκή 2.500 προσφύγων», αναφέρεται συγκεκριμένα.