Η αύξηση φόρων αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση

Θέση για τις πρόσφατες διαρροές των Wikileaks σε ό,τι αφορά τον διάλογο Τόμσεν-Βλεκουλέσκου παίρνει ο Aντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο Capital.gr και εξηγεί τη σχέση της Κομισιόν και του ESM με το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση ενώ αποτιμά κριτικά την πορεία της χώρας στα προγράμματα στήριξης.

Παράλληλα αναφέρεται στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν το 2014 και τις περιπέτειες του 2015 και καταγράφει τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης. Σε ό,τι αφορά την ελληνική περιπέτεια του τελευταίου χρόνου ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι «σε σχέση με την Ελλάδα όντως είναι η μόνη χώρα που μένει σε πρόγραμμα στην Ε.Ε. Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία».

Το δεύτερο μήνυμα που στέλνει ο Aντιπρόεδρος της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση μέσω της συνέντευξής του αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η Αθήνα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση με τους θεσμούς επισημαίνοντας ότι «η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση… Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών» και υπογραμμίζει ότι «η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».