Κομισιόν: Θέλουμε πλήρη και πιστή εφαρμογή της συμφωνίας του Αυγούστου

«Δουλεύουμε με αφοσίωση, καλή τη πίστη και “erga omnes” (έναντι όλων) για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με όλους τους στόχους να επιτυγχάνονται» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Διονύσης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαρροή στα WikiLeaks και το κατά πόσο είναι πλέον εφικτή η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως τα τέλη Απριλίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Κομισιόν είχε καταλυτική συμμετοχή στο να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και μένουμε στους όρους του. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, στηριγμένοι σε μια δίκαια αξιολόγηση, και δουλεύουμε ώστε αυτό να συμβεί. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο αισθάνεται ασφαλής η Κομισιόν μετά την διαρροή συνομιλιών ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Κομισιόν δεν θα σχολιάσει και δεν θα κάνει κρίσεις σε διαρροές ενώ σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμφωνίας επανέλαβε την προηγούμενη δήλωσή του λέγοντας ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να φτάσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά για το αν η Κομισιόν είναι στην ίδια πλευρά με το ΔΝΤ ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι όλοι οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα για να εργαστούν με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο ενώ κληθείς να σχολιάσει για το αν θα υπάρξει κατά την αυριανή συνάντηση του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, συζήτηση για την ελληνική αξιολόγηση και για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, απάντησε πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχε ήδη ανακοινωθεί. «Έχουμε όμως ακόμα πολλή δουλειά με την Αθήνα» είπε με νόημα.

Σχολιάζοντας την αρχή επιστροφών μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι «σήμερα έχουμε τα πλέον απτά αποτελέσματα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Σε ερώτηση για το αν η Τουρκία πληροί τις νομικές προϋποθέσεις για την επιστροφή των μεταναστών από την Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς απάντησε «ναι».

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι προχωρούν οι πρώτες μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη καθώς πρόκειται για Σύριους που μετακινήθηκαν σε Γερμανία, Φινλανδία, ενώ θα μεταφερθούν αύριο και στην Ολλανδία.