Βίτσας: Ο Πειραιάς θα έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα

Μέχρι το Πάσχα το λιμάνι του Πειραιά θα έχει αδειάσει, ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμπληρώνοντας παράλληλα ότι έως την επόμενη Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους των 10.000 θέσεων φιλοξενίας. Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα ήδη αποχώρησαν από το λιμάνι προς τον Ελαιώνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, 1.400 – 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega ο κ. Βίτσας ζήτησε τη βοήθεια όλων ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας όπου, που όπως ανέφερε, υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις και πρόσθεσε ότι μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη.

Σε ό,τι αφορά με την επαναπροώθηση προς την Τουρκία, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για πάνω από 200 άτομα που με ασφαλή και νόμιμο τρόπο μεταφέρονται στη γείτονα χώρα και εξέφρασε την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παράλληλα υποστήριξε ότι αν εφαρμοστεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας θα διακοπούν οι ροές μεταναστών και προσφύγων  καθώς όπως επεσήμανε «αν δουν οι διακινητές ότι υπάρχουν μια τέτοια διαδικασία θα τους κοπεί η όρεξη».

Σχετικά με τις πληροφορίες για μαζικές αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες προκειμένου να αποφύγουν την διαδικασία, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι αυτό όντως συμβαίνει ιδιαίτερα στα νησιά και τη Μυτιλήνη και πρόσθεσε ότι βάσει της διαδικασίας που υπάρχει «στόχος είναι τα αιτήματά τους να εξετάζονται σε 15 ημέρες ή το αργότερο μέσα σε ένα μήνα».