Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με θεσμούς σε φόντο... Wikileaks

Προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις προχθεσινές διαρροές συνομιλιών του ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας είχε και χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός  επικοινώνησε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο».

Στον «αέρα» οι σχέσεις Αθήνας- ΔΝΤ

Η πορεία της διαπραγμάτευσης και η επαφή της κυβέρνησης με τους δανειστές, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή καθώς είναι «στον αέρα» η σχέση Αθήνας – ΔΝΤ, μετά τον διάλογο-«φωτιά» Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Η Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα δεν αποδέχεται το περιεχόμενο των διαρροών του Wikileaks και ζητά ασφαλές περιβάλλον για τη διαπραγμάτευση. Στην επιστολή που της απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός έθεσε θέμα κλονισμού της εμπιστοσύνης προς τα στελέχη του ΔΝΤ, ήγειρε “θέμα Τόμσεν” και εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιδιώξεις του Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Οποιαδήποτε εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα χρησιμοποιούσε ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία υποστηρίζει η επικεφαλής του Ταμείου», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Λαγκάρντ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο Πολ Τόμσεν πρόκειται να μεταβεί στο Βερολίνο εντός της επόμενης εβδομάδας για να συζητήσει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ και η επικεφαλής του ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί την Τρίτη στη Γερμανία.

Βαρύ το κλίμα στις διαπραγματεύσεις

Το κλίμα στις διαβουλεύσεις των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών με τεχνοκράτες της ελληνικής πλευράς για τον καθορισμό των ανοιχτών ζητημάτων στην διαπραγμάτευση και της ατζέντας των συναντήσεων του κουαρτέτου με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ήταν βαρύ.

Στον απόηχο και στην σκιά των αποκαλύψεων θα αρχίσει κι επισήμως από σήμερα η νέα φάση της διαπραγμάτευσης, (τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών), η πιο κρίσιμη από την σύναψη του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι, καθώς από αυτήν κρίνεται όχι μόνο η εκταμίευση καθυστερούμενων δόσεων, αλλά εν πολλοίς και το ζήτημα της νέας διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Στο πρώτο επίσημο ραντεβού του με το κουαρτέτο πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από την Ντέλια Βελκουλέσκου για την στάση της και την τακτική του Ταμείου στην διαπραγμάτευση.