Το νομοσχέδιο δεν είναι η λύση αλλά το εργαλείο για τη λύση

Απάντηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την ομάδα των “53” που εκφράζουν ισχυρές ενστάσεις για το νομοσχέδιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Μουζάλας. Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν αυστηρά όσα προβλέπονται στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

«Το νομοσχέδιο ήρθε ως κατεπείγον, ναι, δεν είναι λύση το νομοσχέδιο και όποιος το λέει είναι ανοησία, είναι ένα εργαλείο για να βοηθήσει στη λύση, η χρήση του αν είναι σωστό εργαλείο ή όχι, θα κρίνει αν είναι αυτό που θέλουμε ή όχι», ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως την καλύτερη δυνατή στις παρούσες συνθήκες.

Χαρακτήρισε αίσχος αυτό που συμβαίνει σε Ειδομένη και Πειραιά και δεσμεύθηκε ότι αυτό θα σταματήσει, αλλά θα πάρει χρόνο, καθώς κανείς δεν θέλει ΜΑΤ και χημικά μέσα στα παιδιά.

Αναφερόμενος στη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία επελέγη για τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι η ίδια η κατάσταση είναι επείγουσα, από τη στιγμή που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χώρα μας 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, υποστήριξε ότι «είναι μία δύσκολη συμφωνία με πολλούς παίκτες, αλλά είναι μία καλή συμφωνία» και τόνισε ότι «τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες και δημιουργείται -για πρώτη φορά- ένας μικρός νόμιμος δρόμος αλλά δρόμος».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα «ο νόμιμος δρόμος λειτουργεί και ως μήνυμα αποτροπής για τους παράνομους δρόμους» δεδομένου ότι «κανείς δεν θέλει την ένταση, μεγιστοποίηση παράνομων δρόμων, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών» και υπογράμμισε ότι την Τουρκία την κατέστησαν παράγοντα η ιστορία και η γεωγραφία, και η αξιοπιστία της κρίνεται καθημερινά από την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.