«Δεν ζούμε στη χώρα του ΠΟΤΕ, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την Ελλάδα, θα είναι η αρχή της αλλαγής στην Ευρώπη» υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του κόμματός του στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μια ισχυρή κυβέρνηση με ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα έχει την πλατιά στήριξη του λαού δεν θα προκαλέσει, όπως κινδυνολογούν κέντρα εντός και εκτός της χώρας, την τιμωρία της Ελλάδας αλλά αντίθετα θα εξελιχθεί σε αξιόπιστο συνομιλητή και διαπραγματευτή της Ευρώπης και των εταίρων γενικότερα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και κυρίως κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι επειδή αντιλαμβάνεται ότι ο πολιτικός χρόνος τελειώνει για την κυβέρνησή του έχει αρχίσει την ακατάσχετη κινδυνολογία επιστρέφοντας ακόμη και στο επιχείρημα του Grexit, ενώ μόλις λίγο καιρό νωρίτερα ο ίδιος ισχυριζόταν ότι η χώρα έχει οριστικά ξεπεράσει τον κίνδυνο της εξόδου από την ευρωζώνη.
Χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά «πρωθυπουργό του χάους», ο οποίος, όπως είπε, «συμπεριφέρεται σαν να παρακαλάει να προκληθεί το χάος, λίγο πριν αποχωρήσει» για να φοβηθούν οι πολίτες και οι βουλευτές. Τον κατηγόρησε ότι με τις πολιτικές που εφάρμοσε προκάλεσε χάος σε όλους τους τομείς της ζωής των πολιτών, της πολιτειακής και οικονομικής ζωής και ότι τώρα φτάνει στο σημείο ουσιαστικά «να καλεί τους βουλευτές να αποσταθεροποιήσουν την χώρα» και να «εκλιπαρεί τις αγορές να της επιτεθούν, στη χώρα όχι στο ΣΥΡΙΖΑ» για να δικαιωθεί.
Αφού έκανε αναφορά στις απόπειρες εκφοβισμού, όπως τόνισε, και κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, τις οποίες παραλλήλισε με τα όσα ακούγονται τώρα για αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, για κατάρρευση των τραπεζών, για εξαφάνιση των φαρμάκων από τα ράφια κλπ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το 2014 δεν είναι 2012 «για να πιάσει ο εκφοβισμός». «Τα ψέματα τέλειωσαν, εξαντλήθηκαν» είπε και προσέθεσε ότι το 2014 δεν είναι ούτε 1993 «για να πετύχει η αποστασία την οποία γνωρίζει πολύ καλά η ομάδα του κ. Σαμαρά». Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσουν ενώπιον του ελληνικού λαού καθαρά, τι ακριβώς έχουν συμφωνήσει δια μέσου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων με την τρόικα: θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα φάρμακα, θα μειωθούν κι άλλο οι κύριες συντάξεις, θα απελευθερωθούν οι μαζικές απολύσεις; «Ας απαντήσει. Αυτά είναι τα ερωτήματα. Αυτά είναι τα διλήμματα. Αυτό είναι το πρόγραμμά του. Και για να το εφαρμόσει ζητά τη στήριξη 180 βουλευτών», τόνισε.
«Δεν είμαστε ενοικιαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι χώρα ενοικιαστής στο κοινό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι ιδιοκτήτες και εμείς ενοικιαστές. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση από εδώ και στο εξής εισπράκτορας των ενοικίων τους…Στην Ευρώπη είμαστε ιδιοκτήτες όσο και αυτοί. Χρωστάμε, ναι. Αλλά μας χρωστάνε κι αυτοί. Ορισμένοι μάλιστα, μιας και μιλάω από την Κρήτη, μας χρωστάνε πολύ περισσότερα από τα κατοχικά δάνεια και τις κατοχικές αποζημιώσεις. Μας χρωστάνε τουλάχιστον μεγαλύτερο σεβασμό».
Και σχολίασε και τις παρεμβάσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ ξένων παραγόντων: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης, που τις τελευταίες μέρες απλώνουν πάλι το χέρι τους πάνω από τη χώρα και τη δημοκρατία. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Αλλά και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν εκβιάζονται ούτε τρομοκρατούνται εύκολα. Αντιθέτως πεισμώνουν»
«Ας μη προσπαθούν, λοιπόν, να μας εκβιάσουν ούτε να μας φοβίσουν. Θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Νομίζουν ότι έτσι θα περιορίσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Κούνια που τους κούναγε. Αν συνεχίσουν έτσι τα κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη, όχι μόνο δε θα περιορίσουν αλλά θα φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική μας. Άλλη μια φορά να πουν ότι προτιμάνε τους ανθρώπους που τους είναι βολικοί και χρήσιμοι και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα εκτοξεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. «Μερικοί νομίζουν -συνέχισε – ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
Προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις
Τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η ώρα της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», της «διεκδίκησης με ασφάλεια», του μεγάλου εγχειρήματος της ανασυγκρότησης με «μια κυβέρνηση δημοκρατική, λαϊκή, ριζοσπαστική, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ». Και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει, «σε αντίθεση με όσα ο τόπος γνώρισε μέχρι τώρα, στο σύστημα της κομματικής νομής της εξουσίας. Δεν πιστεύω και δεν πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι η λεία του εκάστοτε νικητή των εκλογών. Και πολύ περισσότερο δεν πιστεύω, και δεν πιστεύουμε, ότι μπορούμε μόνοι μας. Χωρίς τη μαχητική υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Χωρίς την οικοδόμηση συμμαχιών. Χωρίς το προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν έστω και σε κάποια σημεία με το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας, δε θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας το τιτάνιο έργο που έχουμε μπροστά μας. Να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη στη διαδικασία για εκλογή προέδρου στη Βουλή. Να κερδίσουμε μια μεγάλη και αναμφισβήτητη πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές».
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε συμπαράταξη όλους τους πολίτες «από όποιο πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται, να κάνουν δική τους τη μάχη για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή». Απευθύνθηκε επίσης «στους ανθρώπους που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για της αξίες της δημοκρατίας και της ισονομίας από τις γραμμές της δημοκρατικής παράταξης» και σχολίασε κάνοντας νύξη προς το ΠΑΣΟΚ ότι «η δημοκρατική παράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε όχημα προσωπικής πολιτικής επιβίωσης όσων με τις επιλογές τους χρεοκόπησαν το λαό αλλά και τα οράματα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για αυτό η δημοκρατική παράταξη για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη πατρίδα ταυτίζεται με την αριστερά και με το πόθο του λαού μας για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και λαϊκή κυριαρχία.
»Να απευθυνθώ όμως στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, που μέχρι χτες ψήφιζαν τη ΝΔ και έτρεφαν ελπίδες από τη ΝΔ. Για να τους πω: Δεν είναι η ΝΔ το κόμμα σας. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα το θέλετε. Δεν πιστεύουμε ότι άνθρωπος της συντηρητικής παράταξης θέλει να υπάρχει τόση φτώχια. Και τον καλούμε να αγκαλιάσει και αυτός το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Να το διαβάσει χωρίς προκαταλήψεις. Και να κάνουμε όλοι μαζί την υπέρβαση για να χτίσουμε μια δίκαιη και αξιοπρεπή Ελλάδα».
Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στους βασικούς πυλώνες, όπως είπε, του προγράμματος που παρουσίασε στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, επαναλαμβάνοντας ότι είναι κοστολογημένο και φθάνει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και ότι μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ασχέτως της διάρκειας που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, σημειώνοντας ότι θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος «που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας..». Και κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο και από την βασική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, να καταργήσει τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου και να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος. Και προχώρησε σε μια ενδεικτική παράθεση όσων θα μπορούσαν να γίνουν στην Κρήτη μέσα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στην κατεύθυνση της στήριξης του τουρισμού αλλά και της αγροτικής παραγωγής. Πρέπει να πείσουμε, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι «η στρατηγική μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι ταυτόχρονα ριζοσπαστική, αλλά ρεαλιστική και υλοποιήσιμη».