Πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για το προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Υπουργούς και συνεργάτες του στο γραφείο του στην Βουλή που είχε ως αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και απαιτούν νομικές διευθετήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και η ενίσχυση της εκστρατείας πειθούς των ανθρώπων αυτών να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οργανωμένες προσπάθειες επιτήδειων να τους κρατήσουν συγκεντρωμένους στις δύο αυτές περιοχές.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας των νέων 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά και η πληρέστερη καταγραφή του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά. Όπως επισημαίνεται, έχουν ήδη κατατεθεί αιτήματα προς την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών και αναμένεται η επίσημη απάντηση από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Επίσης, προχωρεί η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και ακόμη ότι θα προχωρήσει η ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία.