Μάρδας για τους "πρόσφυγες-επενδυτές": "Δεν μετανιώνω γι' αυτό που είπα"

Σάλος προκλήθηκε χθες από τη δήλωση του Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος εισηγήθηκε να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης όσοι πρόσφυγες μπορούν και θέλουν να επενδύσουν ποσά πάνω από 250.000 ευρώ στη χώρα μας. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ισχυροί οικονομικά Σύροι που έχουν αφήσει τη χώρα τους, όμως δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε μια ασφαλή ευρωπαϊκή χώρα.

«Ακόμα κι ο κόσμος που είχε πολλά χρήματα στη Συρία δεν μπόρεσε να φύγει, επειδή δεν πήρε τη βίζα που ήθελε. Πολλοί έχουν βρεθεί στην Τουρκία, χωρίς να έχουν μπορέσει να πάρει μαζί τα χρήματά τους» ανέφερε ο κ. Μάρδας και διευκρίνισε ότι, δεν αναφέρεται σε όλους τους πρόσφυγες.

«Δεν λέω εγώ ότι είχαν πολλά χρήματα κάποιοι μαζί τους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, «όταν ετοιμάζουμε μία εισήγηση δεν την κάνουμε έτσι, έχουμε κάνει την έρευνά μας, για το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ο νόμος ο οποίος αναφέρεται στα ακίνητα, αναφέρθηκε στη μορφή παραδείγματος». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι , «δεν εισάγεται καμία μορφή διάκρισης. Έχουμε 50.000 άτομα που θα ακολουθήσουν μία διαδικασία. Το θέμα που τέθηκε είναι ότι, αν υπάρχουν κάποια άτομα που έχουν χρήματα για επένδυση, θα τα δούμε» ενώ αναφερόμενος στο κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τη δήλωσή του σημείωσε ότι «είναι λάθος η αντίληψη που γίνεται».

Ερωτηθείς για το αν μετάνιωσε για τη δήλωσή του, απάντησε ότι, «φυσικά και δεν το μετάνιωσε» και συμπλήρωσε ότι για το θέμα «υπάρχει μία διεθνής εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία και στο βαθμό που μπορούμε να την εφαρμόσουμε».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, πήρε σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του Δημήτρη Μάρδα, σημειώνοντας καταρχήν ότι, επρόκειτο για «μια γενικότερης τοποθέτηση» και τόνισε ότι, «δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη σε αυτήν». Πάντως ο ίδιος αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν, εκτίμησε ότι, «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα».