Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας: καλό το κλίμα αλλά τα "αγκάθια" παραμένουν

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο – ο οποίος επιβεβαίωσε τελευταία στιγμή ότι θα συμμετάσχει- στις Βρυξέλλες, πριν και εν όψει των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Η πίεση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι ασφυκτική, καθώς μένουν πολλά και ακανθώδη ζητήματα ανοιχτά προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία ΕΕ – Άγκυρας με σκοπό την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για μια καλή συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών, ενώ το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Επιπλέον συμφωνήθηκε να δοθεί επαρκής χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter

tweet-tsipras

Επίσης συμφωνήθηκε ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. Και οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στους συνομιλητές του: 1) την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, 2) την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, 3) την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Ε.Ε. και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από Τουρκία προς τα κράτη-μέλη και 4) τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας.

Σχετικά με το αν συζητήθηκε στην τριμερή η ελληνική οικονομία, κυβερνητική πηγή απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι αποκλειστικό θέμα συνάντησης ήταν το προσφυγικό και η συμφωνία με την Τουρκία. Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσήλθε στη συνεδρίαση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που πραγματοποιείται πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει σε αυτή την σύνοδο, στην οποία λαμβάνει μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή. Λίγο πριν από την είσοδο του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε προσέλθει στην συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης 
Οι συζητήσεις των «28» με τον τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα ξεκινήσουν στο δείπνο εργασίας σήμερα το βράδυ με στόχο να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν αύριο το πρωί.

Οι απαιτήσεις που διατυπώνει η Άγκυρα, προκειμένου να συμφωνήσει σε μία βιώσιμη και ουσιαστική λύση του προβλήματος με τις προσφυγικές ροές προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ένωσης.

Η Κύπρος, η οποία διαφωνεί κάθετα με το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Αντιδράσεις τις οποίες πάντως δείχνει να συμμερίζεται και η Κομισιόν σύμφωνα με το προσχέδιο που ανακοίνωσε χθες και επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση στη σύνοδο.

Νωρίτερα Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του σήμερα στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι θεωρεί δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη την οριστικοποίηση της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να υποβάλει νέα αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση.

Αν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Τουρκία θα τις συζητήσει, σημείωσε επίσης ο αξιωματούχος, και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να εμποδίζουν την πρόοδο. «Θα είναι δύσκολο να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα σ” αυτή τη σύνοδο κορυφής, αλλά όχι αδύνατο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στην πλευρά της ΕΕ», σημείωσε στο Reuters ο Τούρκος αξιωματούχος, ενώ ερωτηθείς για το εάν το Κυπριακό ζήτημα εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που εμποδίζει την πρόοδο».