Να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες

Την πολιτική που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό υπεραμύνεται ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. Σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse ο κ. Στάινμαγερ αναφέρει ότι «μπορεί να υπάρξει μόνον μια ευρωπαϊκή λύση. Οι εικόνες από την Ειδομένη μας δείχνουν με δραματικό τρόπο που οδηγούν οι μονομερείς ενέργειες» και προσθέτει ότι η επικείμενη σύνοδος θα πρέπει να σημάνει το τέλος των μονομερών ενεργειών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας η ευρωπαϊκή λύση προϋποθέτει «μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αφήνονται στα χέρια αδίστακτων διακινητών και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο για τη ζωή τους ταξίδι».

Η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει, όπως σημειώνει, να αντικατασταθεί από νόμιμες και ελέγξιμες ποσοστώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ώστε να είναι και σε θέση να εφαρμόσει τις συμφωνίες.