Σταϊνμάγιερ: Στηρίζουμε «τις δυνάμεις που εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα και ελπίζουμε να συνεχίσουν»

Ως έκφραση στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση εξέλαβαν αρκετοί αναλυτές τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Ο κ. Σταϊνμάγιερ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει «πραγματική πρόοδο» τους τελευταίους μήνες και χρόνια και υποσχέθηκε «ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την τολμηρή μεταρρυθμιστική πορεία».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αφού τόνισε ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και είναι σεβαστή από όλους, σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν έκπληξη. Συγκεκριμένα είπε ότι «τώρα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, η οποία μας εξέπληξε λίγο όλους. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, τις οποίες βεβαίως παρακολουθούμε με προσοχή εδώ στην Γερμανία». Και προσέθεσε ότι «θέλω να πω ότι από την δική μας σκοπιά βεβαίως υποστηρίζουμε τις δυνάμεις, οι οποίες εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, και ελπίζουμε να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτό τον δρόμο και προπάντων τον δύσκολο χρόνο των επόμενων εβδομάδων να σταθούν κοντά μεταξύ τους και να έχουν έτσι την δυνατότητα πράγματι να ολοκληρώσουν την εκκίνηση, η οποία υπήρξε στην Ελλάδα».

Ο κ. Βενιζέλος  από την πλευρά του αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και στις επιτυχίες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Εξέφρασε την άποψη ότι η αίσθηση του καθήκοντος θα επιτρέψει να εκλεγεί συναινετικά, τελικά, πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα, καθώς θα επιτρέψει κατά το δίμηνο της παράτασης του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ακολουθήσουν 18 μήνες κυβερνητικής θητείας, κατά τους οποίους θα μπορέσει να απογειωθεί, πραγματικά, η ελληνική οικονομία.

«Αν δεν αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ο κάθε πολίτης θα κληθεί να κάνει μια επιλογή ευθύνης», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «θα ήταν κρίμα να ακυρώσουμε μόνοι μας τις θυσίες» που έγιναν όλο αυτό το διάστημα.