Αλ. Τσίπρας: Προέχει η επίσπευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες

Την επίσπευση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται για πολλές μέρες παγιδευμένοι στη χώρα μας έθεσε ως προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Υποδεχόμενος τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι “η βούληση όλων μας είναι να τα καταφέρουμε. Είναι δύσκολες ώρες όχι μονάχα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι είναι ώρες που δοκιμάζουν τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Συνεπώς αυτό που προέχει είναι να σπεύσουμε προκειμένου να οργανώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την ανθρωπιστική βοήθεια. Ταυτόχρονα σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί αποτελεσματική λύση. Πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει είναι να δώσουμε χείρα βοηθείας σε αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται για πολλές μέρες παγιδευμένοι. Αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια να τους πείσουμε να μεταφερθούν στα οργανωμένα camps και ταυτόχρονα να δοθεί ουσιαστική βοήθεια για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε το επόμενο διάστημα σε δυσκολότερες καταστάσεις”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες η ελληνική πολιτεία έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας, δημιουργώντας περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα. “Αυτό”, πρόσθεσε, “δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ όσο σημαντική και αν είναι η βοήθειά της”.

Παράλληλα ζήτησε “το επόμενο διάστημα η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός να τύχει υποστήριξης και από την Κομισιόν και από κάθε κράτος που θέλει να συμβάλει”, σημειώνοντας ότι “η ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού”.

Στυλιανίδης: Η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι κοινός στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. “Έχουμε ηθική υποχρέωση ως Ευρωπαίοι να παράσχουμε αυτή τη βοήθεια στους πρόσφυγες”, τόνισε και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη αυτές της δύσκολες ώρες και ότι η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους Έλληνες πολίτες για τη στάση τους έναντι των προσφύγων παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, υπογραμμίζοντας πως ο ανθρωπισμός που δείχνουν είναι παράδειγμα προς μίμηση.