Προπαγάνδα και ανθελληνικό παραλήρημα από τον Σκοπιανό Πρόεδρο στη Bild

Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίζεται ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild δήλωσε πως «η Ελλάδα βάζει σφραγίδα σε πρόσφυγες με ψεύτικα στοιχεία» και πως «εάν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές».

Παράλληλα εκφράζει την αγανάκτησή του πως «από την σκοπιά της Ε.Ε., των ευρωπαϊκών χωρών, της Σένγκεν, του ΝΑΤΟ, δεν είμαστε τίποτε, δεν μας θέλει κανείς» και τονίζει ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα Σκόπια «δεν παίρνουν ούτε σεντ» από τους «28» για το προσφυγικό. Παράλληλα προσθέτει ακόμα πως ναι μεν η Ε.Ε. «προστατεύει» την ΠΓΔΜ από την Ελλάδα ώστε «να μην προωθούνται πρόσφυγες», αλλά «ενώ η Αθήνα παίρνει πάλι 700 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., για εμάς δεν υπάρχει ούτε σεντ».

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων σημειώνει ότι «ήμασταν πάντοτε θύματα των θεσμών της Ε.Ε., για 25 χρόνια μας λένε ψέματα και μας κοροϊδεύουν» και προσθέτει ότι «εάν είχαμε επαναπαυτεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε δράσει μόνοι μας, θα είχαμε εδώ και καιρό πλημμυρίσει με τζιχαντιστές» υποστηρίζοντας ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν διαπιστώσει πλαστά έγγραφα σε 9.000 περιπτώσεις.

Κατηγορεί επίσης τη Γερμανία ότι, αν και χειρίστηκε από ανθρωπιστική σκοπιά καλά το προσφυγικό, «απέτυχε» στο θέμα ασφάλειας και υποστηρίζει ότι η ΠΓΔΜ διέθετε πληροφορίες για υπόπτους ως τζιχαντιστές τις οποίες θέλησε να διαβιβάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά, «αλλά κανείς δεν ήθελε τα στοιχεία μας, μας είπαν πως είμαστε τρίτη χώρα και δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών».;