Βάζει "φρένο" στη Σύνοδο η ομάδα Βίσεγκραντ - Έντονη η αντίδραση του Αλ. Τσίπρα

Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία, αρνούνται να δεχθούν τις προτεινόμενες λύσεις σχετικά με την Τουρκία, διαφωνώντας με την απόφαση να αιτούνται οι Σύροι άσυλο μέσω της χώρας.

Σύμφωνα με την ομάδα του Βίσεγκραντ, η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα διέλευσης, με αποτέλεσμα αυτό να προκαλεί εμπλοκή στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις τέσσερις χώρες, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξει η Σύνοδος σε απόφαση.

«Είναι υποκριτική η στάση να δέχεστε Σύρους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προειδοποίησε την ομάδα Βίσεγκραντ, ότι ακόμη και εάν δεν προκριθεί το plan A (επαναπροώθηση σε Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών) αλλά το plan b (μόνον μεταναστών) δεν θα αλλάξει κάτι. «Μη νομίζετε ότι θα το αποφύγετε, γιατί απλώς θα αλλάξουν «διαδρόμους» οι ροές και θα έρθουν σε σας» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλευρό της Κύπρου δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σχετικά με το τουρκικό αίτημα για το «ξεπάγωμα» κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.