Επιφυλάξεις από τη Γερμανία για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου

Επιφυλάξεις για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Bερολίνο, τις οποίες επικαλείται το δεύτερο δημόσιο γερμανικό κανάλι ZDF. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει, μια εξέλιξη που δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό η νέα συνεδρίαση των 28 της Ε.Ε. να εξελιχθεί σε θρίλερ.

Σε δηλώσεις της προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανάγκη «να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για το προσφυγικό που θα δίνει τη  δυνατότητα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «οι πρόσφυγες πρέπει να συγκεντρωθούν κοντά στην χώρα προέλευσης». Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ενώσης θέλουν να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια του προσφυγικού, επιθυμούμε πολυμερή και διμερή λύση».

Όπως τονίζει επίσης το γερμανικό ZDF, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, θέλουν να απαλειφθεί από τη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής ο όρος «βαλκανικός δρόμος».

Έντονη είναι η αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρο της Άγκελα Μέρκελ στον «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών υποστηρίζουν πως,  το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.