Έως το τέλος Μαρτίου 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Την κρισιμότητα της επικείμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής, την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση εκδιωγμού κάποιας χώρας-μέλους από την ζώνη Σέγνκεν.

“Η Σύνοδος αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται” υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ιδρύματος Αντενάουερ. Αναφερόμενος στο χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών σχολίασε ότι βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Επανάλαβε επίσης ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί. Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν” και πρόσθεσε ότι “η ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να διαφυλαχθεί καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν”.

Στόχος, όπως υπογράμμισε είναι ως το τέλος του χρόνου “να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν”. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε, παράλληλα, να αναδείξει τις δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αναφερόμενος σε συγκεκριμένους αριθμούς, που προκαλούν… σοκ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κοινοτικός Επίτροπος, 100.000 άνθρωποι θα μπουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, τόνισε ότι το 57% των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη είναι παιδιά και ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με τα Σκόπια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Skytg24, ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ολοκλήρωσαν όλα τα hotspots, τα οποία, τώρα, είναι πλήρως λειτουργικά και τόνισε ότι “Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή”.