Κοινή ανακοίνωση των πέντε πολιτικών αρχηγών - Δεν υπογράφουν Κουτσούμπας και Λεβέντης (upd)

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις και εν μέσω αντεγκλήσεων, το οποίο κατέληξε, τελικά σε συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνουν λόγο για συμφωνία σε όλα καθώς έγιναν πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Στάση με την οποία διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά:

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος:

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος και

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Το Συμβούλιο ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, τέθηκαν τα ζητήματα του διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και τα κέντρα κλειστού τύπου για τους «παράτυπους».

Δηλώσεις μετά το τέλος του Συμβουλίου δεν έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά έκαναν οι κκ Π.Καμμένος, Β. Λεβέντης, Στ. Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και ο Κ. Μητσοτάκης.

Αποχώρηση Δημήτρη Κουτσούμπα

Από την σύσκεψη αποχώρησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι “επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία της εξέλιξης σε ότι αφορά το ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο» και υποστήριξε πως όλες οι αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα. Καταθέσαμε ως ΚΚΕ τις σκέψεις που εξηγούν πως θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «Αυτή τη στιγμή τέλειωσε το πρώτο μέρος της σύσκεψης συνεχίζεται η συζήτηση με τους υπόλοιπους οι οποίοι συμφωνούν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα σε δύο ώρες. Δεν υπήρχε άλλος λόγος παραμονής εκεί του ΚΚΕ».

Ο γγ του ΚΚΕ τόνισε επίσης πως μία είναι η λύση ως πρόταση του ΚΚΕ να πάρει η κυβέρνηση την υπογραφή της πίσω για την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ ερωτηθείς για τη στάση του κ. Λεβέντη τόνισε πως «πάγια τακτική του κ. Λεβέντη είναι να πετά ανά μία πρόταση και μία οικουμενική».

Δηλώσεις Πάνου Καμμένου

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «Παρά τις αρκετές διαφωνίες, πρόκειται για μία συμφωνία επί των ελαχίστων, που εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού λαού», εξήγησε ο Πάνος Καμμένος, διευκρινίζοντας πως το κοινό ανακοινωθέν ζητά την εφαρμογή:

-της συμφωνίας για επιχειριασικές πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ
-της συμφωνίας για επιστροφή στην Τουρκία όσων μεταναστών ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια
-την εδραίωση μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η κυρία Γεννηματά δέχθηκε να μην συμπεριληφθεί η διατύπωση που απαιτούσε περί κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί την μεγαλύτερη πίεση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλώσεις Σταύρου Θεοδωράκη

“Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή”, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε έγκριση για βέτο.

Όπως ανέφερε, αυτή η εθνική γραμμή βασίζεται σε τρεις άξονες:
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
Επιστροφή παράτυπων μεταναστών
Ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για μετατόπιση των θέσεων της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του Ποταμιού για υπερυπουργό για το προσφυγικό σημείωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή και γι΄ αυτό δεν πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Δίνουμε χέρι βοηθείας σε πρόσφυγες αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να μην προκαλεί» υπεραμυνόμενος των πολιτικών της κυβέρνησης.

Δηλώσεις Φώφης Γεννηματά

Ο Μάρτιος 2016 δεν είναι Ιούλιος 2015 διεμήνυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή», ενώ επανέλαβε το αίτημά της για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη, προειδοποίησε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση, επιστροφή παράτυπων και άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας».

Αναγνώρισε τις ευθύνες της Ευρώπης «όμως η χώρα δεν πρέπει να απομονωθεί. Χρειάζεται συμμαχίες. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη

Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει την πολιτική της στην τρέχουσα κατάσταση, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Όπως είπε, διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις του.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Ν.Δ. για κλειστά κέντρα, σημείωσε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν. «Αυτό συνιστά προσαρμογή της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση», συμπλήρωσε.

Δηλώσεις Βασίλη Λεβέντη

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος εξερχόμενος το βράδυ της Παρασκευής από το προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, κατηγόρησε την κυβέρνησή ότι λέει ψέματα.

«Στην αρχή της συζήτησης ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία οικουμενικής που θα στηρίζεται από 230 βουλευτές», είπε.

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε «φιάσκο» τη σύσκεψη και είπε: «δεν συζητήσαμε ούτε για τις συντάξεις. Ο κ. Τσίπρας πάει μέσω προσφυγικού να κερδίσει χρόνο. Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε. Ο ελληνικός λαός πεινάει και μέσα μιλούσαμε μόνο για τους πρόσφυγες».

«Είπαν ψέματα ότι είναι μόνο 28.000 πρόσφυγες. Είναι πολύ περισσότεροι. Υπουργός είπε ότι είναι 150.000 και θα μείνουν τρία χρόνια», είπε και πρόσθεσε: « Λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα γιατί είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Τί έγινε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της». Στη συνέχεια, η κ. Γεννηματά είπε ότι θα υπογράψει το ανακοινωθέν της Προεδρίας αλλά με αστερίσκους. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να καταγραφεί στο τέλος του κειμένου η άποψή της ότι για την εφαρμογή των αποφάσεων χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

Ήδη είχε προηγηθεί η πρώτη κόντρα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να μπουν στην ατζέντα και άλλα θέματα εκτός του προσφυγικού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία, αλλά καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση και επέμεινε στην απόφασή του να μην υπογράψει την ανακοίνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Αν δεν γίνει σήμερα οικουμενική δεν προχωράει καμία συζήτηση για το προσφυγικό».

Και η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, απαντώντας όμως στον κ. Λεβέντη: «και εγώ θέλω κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, αλλά δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη συζήτηση».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε υπερυπουργό Μετανάστευσης – χωρίς να προσδιορίσει όνομα – και δημιουργία ειδικής δομής για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών αλλά κυρίως για τα ασυνόδευτα παιδιά. «Δεν εννοούμε μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη» διευκρίνισαν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε επίσης σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών αλλά και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών. Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την σημερινή κατάσταση.

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.

Στις 11:55 έφτασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρώτος έφτασε ο κ.Λεβέντης, ακολούθησε ο κ.Θεοδωράκης και ο κ.Μητσοτάκης. Οι δύο τελευταίοι είχαν ένα σύντομο διάλογο.

Στις 12:05 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ αμέσως μετά στην αίθουσα της σύσκεψης μπήκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Λίγο πριν τις 12:00 πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ακολούθησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Βασίλης Λεβέντης έφτασε μαζί με τον γιο του, ο Σταύρος Θεοδωράκης με συνεργάτες του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους κ.κ. Κουμουτσάκο και Λαζαρίδη.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν στο Προεδρικό Μεγαρο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. O πρωθυπουρός πρόκειται να διατυπώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών τις θέσεις που σκοπεύει να αναπτύξει στο Συμβούλιο Ε.Ε. – Τουρκίας και να ζητήσει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας.

Βασικός άξονας των θέσεων αυτών είναι ότι η λύση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ με δεσμευτικό τρόπο. Θα ζητήσει, δηλαδή, από τους εταίρους στην ΕΕ τη συμμετοχή όλων των κρατών – μελών στην κατανομή προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.

Ακόμη, η κυβέρνηση επιζητεί την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την έγκριση της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν.

Ο… καφέ φάκελος

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους. Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των τακτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.